Re: žl a úřad práce
Pokud jste byla OSVČ vedlejší při pracovním poměru, tak skončením PP jste se stala OSVČ hlavní, pokud jste ŽL nepozastavila, tak jste stále OSVČ hlavní a neměla jste vůbec nárok se registrovat na úřad práce. Nahlásila jste tam, že máte ŽL nepozastavený? Pokud ne, ano, budete muset zaplatit zdravotní pojištění. Musíte podat DP na FÚ i Přehledy na ZP a SP. Měsíce, kdy jste byla zaměstnaná budou jako vedlejší a ostatní jako hlavní.
Re: žl a úřad práce
Na sp jsem přihlášená nebyla a na z jsem dávala potvrzení z pracáku. Do té doby to bylo moje vedlejší, ale stejně bez příjmů.
Re: nepřerušená živnost při úřadu práce
Jenže potvrzení z úřadu práce není nahlášení, že jste přerušila své podnikání.
Vidím to bledě. Na vrácení podpory v nezaměstnanosti.
Na doplacení sociálního a zdravotního pojištění z minimálního vyměřovacího základu a to za celou dobu, kdy jste neměla přerušenou živnost a nebyla jste současně zaměstnaná.
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
Do evidence uchazečů o zaměstnání nemůže být zařazena fyzická osoba, která je osobou samostatně výdělečně činnou ...
>>>>>>>
>>>>>>>A ještě jedna věc, na žl jsem si koncem roku vydělala
>>>>>>>15000,- a to už jsem byla zaměstnaná, budu muset
>>>>>>>podat
>>>>>>>DP. Kolik měsíců trvala podnikatelská činnost??? Celý
>>>>>>>rok, nebo jen ten listopad? Když jsem neměla na
>>>>>>>živnostenském pozastaveno.
>>>>>>>Děkuji
>>>>>>
>>>>>>Pokud jste byla OSVČ vedlejší při pracovním poměru,
>>>>>>tak skončením PP jste se stala OSVČ hlavní, pokud
>>>>>>jste
>>>>>>ŽL nepozastavila, tak jste stále OSVČ hlavní a neměla
>>>>>>jste vůbec nárok se registrovat na úřad práce.
>>>>>>Nahlásila jste tam, že máte ŽL nepozastavený? Pokud
>>>>>>ne, ano,
>>>>>>budete muset zaplatit zdravotní pojištění. Musíte
>>>>>>podat
>>>>>>DP na FÚ i Přehledy na ZP a SP. Měsíce, kdy jste byla
>>>>>>zaměstnaná budou jako vedlejší a ostatní jako hlavní.
>>>>Na sp jsem přihlášená nebyla a na z jsem dávala
>>>>potvrzení z pracáku. Do té doby to bylo moje
>>>>vedlejší,
>>>>ale
>>>>stejně bez příjmů.
>>>Jenže potvrzení z úřadu práce není nahlášení, že jste
>>>přerušila své podnikání.
>>>
>>>Vidím to bledě. Na vrácení podpory v nezaměstnanosti.
>>>
>>>
>>>Na doplacení sociálního a zdravotního pojištění z
>>>minimálního vyměřovacího základu a to za celou dobu,
>>>kdy
>>>jste neměla přerušenou živnost a nebyla jste současně
>>>zaměstnaná.
>>>Do evidence uchazečů o zaměstnání nemůže být zařazena
>>>fyzická osoba, která je osobou samostatně výdělečně
>>>činnou ...
>>no to je pěkné... a proč mi to teda neřekli???
>>Nechali
>>mě podepsat papír, že jako společník sro nedostávám
>>podíly na zisku, ale živnosťák je nezajímal...
>ale v §9 zákona o důchodovém pojištění se píše, že
>OSVČ je osoba, která vykonává samostatnou výdělečnou
>činnost. Já ale žádnou nevykonávala ...
A komu jste sdělila, že ji nevykonáváte? Živnostenskému úřadu? České správě sociálního zabezpečení? Své zdravotní pojišťovně?
Máte na to doklad?
To jsou doklady o tom, že jste neměla příjem ke zdanění či že jste měla nulový vyměřovací základ pro sociální a pro zdravotní pojištění, ale není to doklad o tom, že jste své podnikání přerušila.
První den, kdy jste byla bez zaměstnání, se z Vás stala OSVČ na hlavní činnost. To, že jste se jako OSVČ na hlavní činnost nepřihlásila k sociálnímu pojištění, Vám jde k tíži. Měla jste se buď přihlásit, nebo nahlásit přerušení, resp. pro sociální pojištění ukončení, podnikání.
155/1995 Sb. § 9 odstavec 9)
"Samostatná výdělečná činnost se považuje za hlavní samostatnou výdělečnou činnost v období, ve kterém se podle odstavců 6 až 8 samostatná výdělečná činnost nepovažuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost."
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/povinnosti.htm
OSVČ je dále povinna oznámit příslušné správě sociálního zabezpečení den:
* zániku důvodu pro výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, tj. den, od kterého nevykonává zaměstnání
Podávala jste na OSSZ níže uvedený formulář?
Oznámení OSVČ o ukončení výkonu samostatné výdělečné činnosti
http://i.iinfo.cz/urs-att/oznamenioukonceni-126709235112948.pdf
Zdravotní pojištění
Podle zákona č. 48/1997 Sb., v platném znění, je OSVČ povinna oznámit příslušné zdravotní pojišťovně zahájení a ukončení samostatné výdělečné činnosti, a to nejpozději do osmi dnů ode dne, kdy tuto činnost zahájila nebo ukončila.
http://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/2-5-osoba-samostatne-vydelecne-cinna-osvc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 2. 2015 19:28
Pěkný večer.
Mám takovýto problém. Mám živn.list, na který už dlouho nepodnikám. Byla jsem zaměstnaná. Loni jsem o práci přišla a musela na pár měsíců na pracák. Pak jsem zase šla do práce. Dneska mě známá vyděsila tím, že prý jsem měla mít žl zastavený, že teď budu muset platit pojištění. Je to opravdu tak?
A ještě jedna věc, na žl jsem si koncem roku vydělala 15000,- a to už jsem byla zaměstnaná, budu muset podat DP. Kolik měsíců trvala podnikatelská činnost??? Celý rok, nebo jen ten listopad? Když jsem neměla na živnostenském pozastaveno.
Děkuji