Posouzení, zda jde o vedlejší SVČ

• (neregistrovaný)

21. 2. 2015 21:55

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, pokud podnikám a mám zároveň HPP (9000Kč hrubého měsíčně), jakou musím mít minimálně hrubou mzdu, aby byla moje činnost pro rok 2015 posuzována u OSSZ jako vedlejší SVČ. Minimální mzda je 9200Kč, musím mít tedy tuto mzdu? Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2015 22:48

Zdena R (neregistrovaný)

Re: posouzení, zda jde o vedlejší SVČ
      Nemusíte mít minimální mzdu, můžete vydělávat méně. Stačí, že vykonáváte zaměstnání, které zakládá účast na nemocnském pojištění zaměstnanců.

• 21. 2. 2015 23:00

Karoli (neregistrovaný)

Děkuji za informaci. V roce 2014 byl účasten ten, kdo si vydělal min. 2500Kč při tzv. zaměstnání malého rozsahu nebo ten, kdo měl při práci na DPP min. 10001Kč. Dá se to tedy vysvětlovat i takto? A můžete mi prosím ještě říci, zda zálohy na SP přestávám platit hned po podání přehledu za 2014 (z podnikání jsem nedosáhla rozhodného příjmu 62 261Kč). Moc vám děkuji za informaci.

• 21. 2. 2015 23:27

Zdena R (neregistrovaný)

Ano, dá se to vysvětlovat i takto. Jestliže jste v zaměstnání nemocensky pojištěn/a/, tak jste OSVČ vedlejší.
      Jestliže jste nedosáhla rozhodné hranice pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ, tak můžete po podání přehledu přestat platit zálohy na SP.

• 22. 2. 2015 0:01

Karoli (neregistrovaný)

Moc moc děkuji, jste úžasná, i přesto, že je sobota resp. neděle, tak mi odpovídáte.
      Chtěla bych vás ještě poprosit o informaci o ZP, pokud mi poradíte, budu vážně moc vděčná, pokud ne, rovněž chápu, protože rčení "podej prst, utrhnou ti celou ruku" je v tomto případě na místě.
      Takže je poslední....pokud jsem měla měsíční hrubou mzdu 9000Kč, tak pro ZP jsem splnila pro takové měsíce roku 2014 minimální výši měsíčního vyměřovacího základu platného pro zaměstnance, kterým je minimální mzda. Avšak pokud mi taková mzda zůstane i nadále pro rok 2015 a nenavýší se mi do minimální mzdy, tak zaměstnavatel musí odvádět v tomto případě zdravotní pojištění stejně z minimální mzdy a já se tak mohu i nadále označovat jako OSVČ, pro kterou nebyl stanoven minimální vyměřovací základ a nemusím tedy platit zálohy na ZP?
      Ráda bych si tyto věci ujasnila, abych pak případně neplatila penále za to, že jsem třeba neplatila zálohy.
      Ještě jednou moc děkuji za rady a pokud mi už neodpovíte, opravdu to chápu a přeju dobrou noc.

• 22. 2. 2015 0:17

Zdena R (neregistrovaný)

Pokud zaměstnavateli nedoložíte, že si platíte minimální zálohy jako OSVČ, tak odvede zdravotní pojištění z minimální mzdy, i když budete mít mzdu nižší. Na zdravotní pojišťovně prohlásíte (pokud jste to už neučinila), že Vaším hlavním zdrojem příjmů je zaměstnání. Výše příjmů z podnikání a ze zaměstnání není rozhodující, hlavní zdroj příjmů si volíte sama. V tom případě nebudete muset platit zálohy na ZP. Pojistné za samostatnou výdělečnou činnost zaplatíte jen jednou ročně na základě Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ.

Nemáte za co děkovat:-) Na tomto fóru je více lidí, kteří ochotně odpovídají v kteroukoliv denní i noční dobu. Kdybych se neozvala já, určitě by Vám poradil někdo jiný. Dobrou noc i Vám.

• 22. 2. 2015 0:23

Karoli (neregistrovaný)

Ještě jednou opravdu moc děkuji, udělala jste mi v tom jasno. Rovněž děkuji za podrobné informace!!! Mějte se hezky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).