Převod dovolené z 2014 do 2015 - form?

• (neregistrovaný)

23. 2. 2015 18:02

Dobrý den,

známý mi poslal "formulář", kde pro své zaměstnance respektive jménem zaměstnance uvádí následující:

Já (zaměstnanec) žádám o převod nevyčerpané dovolené za kalendářní rok 2014 ve výši iks dnů do r. 2015, tuto vyčerpám do toho a toho dne.

S tím, že mi řekl, že toto je novum od roku 2015 a že je nutno předložit při kontrole z ÚP (tím myslel asi Inspektorát práce)? A že to musí být podepsáno někdy v lednu.

Tak jsem zmatena - nejsem sice specializací mzdová účetní, nicméně v zákoníku práce § 217,218 platné už delší dobu, že dovolená by se měla převádět jen z důvodů překážek a závažných provozních důvodů (bohužel v praxi se převádí i běžně ... toť pravda).

Prosím opravdu je nutné takovýto papír, co mi řekl, psát? Zákoník mluví jasně, žádnou změnu jsem nezaznamenala, dovolené se bohužel převádí ...

Děkuji za vaše názory.

V.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 2. 2015 18:22

dann (neregistrovaný)

Re: Převod dovolené z 2014 do 2015 - for
      >Dobrý den,
      >
      >známý mi poslal "formulář", kde pro své zaměstnance
      >respektive jménem zaměstnance uvádí následující:
      >
      >Já (zaměstnanec) žádám o převod nevyčerpané dovolené
      >za kalendářní rok 2014 ve výši iks dnů do r. 2015, tuto
      >vyčerpám do toho a toho dne.
      >
      >S tím, že mi řekl, že toto je novum od roku 2015 a že
      >je nutno předložit při kontrole z ÚP (tím myslel asi
      >Inspektorát práce)? A že to musí být podepsáno někdy v
      >lednu.
      >
      >Tak jsem zmatena - nejsem sice specializací mzdová
      >účetní, nicméně v zákoníku práce § 217,218 platné už
      >delší dobu, že dovolená by se měla převádět jen z důvodů
      >překážek a závažných provozních důvodů (bohužel v praxi
      >se převádí i běžně ... toť pravda).

To je naprostý nesmysl, zaměstnanec nemá co žádat o převod dovolené, je to jak píšete vy, dovolená má být vyčerpána v roce, kdy na ni vznikl nárok, do dalšího roku se převádí pouze ze zákonných důvodů, které si zaměstnavatel musí před případnou kontrolou obhájit. Žádné novum od roku 2015 není. Měl vám to doložit příslušným § , jinak se s takovými ani nebavte, jen vás pomýlí.
      >
      >Prosím opravdu je nutné takovýto papír, co mi řekl,
      >psát? Zákoník mluví jasně, žádnou změnu jsem
      >nezaznamenala, dovolené se bohužel převádí ...
      >
      >Děkuji za vaše názory.
      >
      >V.

• 23. 2. 2015 23:08

Vs. (neregistrovaný)

Re: Převod dovolené z 2014 do 2015 - for
      *** dobrý večer, moc vám děkuji za odpověď a ujištění, že jsem nic neprošvihla :-) Prosím a jakou máte zkušenost s převodem dovolené do dalšího roku - ne z těch zákonných důvodů, ty jsou jasné, ale prostě proto, že zaměstnanci zbyla a nevyčerpal ji - z jakýchkoliv důvodů.

Bohužel je to standardní praxe. Už jsem zažila pár kontrol z Inspektorátu zaměřených různě, ale po zůstatcích dovolené respektive kontrole čerpání nikdy "nešli" ...

Tedy jak obhájit převod dovolené, jen proto, že zbyla :-)

Moc díky za názor/zkušenost V.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).