Re: Nuceně plátcem či identifikován k DP
Z výše uvedeného soudím, že Vaše případy nezakládají povinnost registrace k DPH ani registrace identifik.osobě.Odůvodnění:
Případ 1) nevztahuje se na Vás §6g-Vámi pořízené zboží totiž není předmětem daně,protože podle §2a odst.2a zákona o DPH je vyňato z předmětu daně(nepřekročil jste limit 326 tis. Kč/rok). Případ 2)Jedná se o dovoz zboží(pořídil jste ze tzv. třetí země §3 odst.1d) a dovoz zboží nezakládá povinnost stát se plátcem dle §6 ani identif.osobou §§6g-6l.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2015 12:22
Dobrý den, léta letoucí se snažím vyhnout tomu, abych měl jako živnostník cokoliv společného s DPH a zatím se mi to dařilo. Teď nastaly dvě situace, s nimiž si nejsem úplně jistý:
1) z Velké Británie a Německa jsem v roce 2014 dovezl materiál, jednou za necelé 4.000,- Kč, podruhé za necelých 9.000,- Kč. V obou případech to bylo prosté zaslání zboží bez jakékoliv služby, faktura i platba z účtu je vždy na celou cenu dodávky (včetně dopravy).
Hrozí mi v těchto případech registrace či identifikace k DPH? Domnívám se, že ne.
2) Z USA jsem v roce 2014 přes Ebay jednorázově dovezl materiál za necelé 3.000,- Kč, přičemž na to mám dvě faktury (a z běžného účtu přes Paypal odešly tomu odpovídající dvě platby). První na necelé 2.000,- Kč za onen materiál, druhá na necelý 1.000,- Kč za poštovné, balné a importní poplatky (což je jakýsi mechanismus, prostřednictvím něhož se na USA Ebay hradí clo a DPH - je u toho dost nejasností...).
Jak to v tomto případě bude s registrací či identifikací k DPH? Obávám se rozdělení platby, kdy druhou část by někdo mohl považovat za službu...
Děkuji za vysvětlení a ještě lépe odkazy na konkrétní zákony, kde je toto jasně a srozumitelně vysvětleno. V zákoně o DPH tomu tak není...