Re: Příjmy z nájmu §7 nebo §9
Při propočtu jste počítala i se sociálním a zdravotním pojištěním z minimálního vyměřovacího základu?
Dle mého názoru není zapotřebí přerušit živnost, stejně se to daní za rok 2014 již nedotkne. Také ale cítím, že je to na hraně. Proto bych doporučila nechat zpracovat DP daňovým poradcem, který ale bude informovaný o všech relevantních skutečnostech.
Mockrát děkuji za vaše reakce.
Myslím si, že žádné jiné služby neposkytuji. Služby jako jsou voda, teplo, elektřina se vyúčtuji dle skutečného odběru.
Jinak jsem se dočetla, že jiné služby můžou být – úklid, žehlení, praní…a to jim neposkytuji. I společné prostory si sami uklízí nájemníci. Jedině co mě napadlo, tak platím internet a ten můžou používat nájemníci, ale to jsem chtěla jim dát jako bonus, na ten internet mi nepřispívají. Kdo by chtěl výkonnější internet, tak si ho musí platit sám.
Dneska jsem volala na ŽÚ, zda-li by šlo zrušit tu Realitní činnost, správa a údržba nemovitosti a paní říkala, že ta Realitní činnost nemá nic společného s nájmem prostor, že to není třeba zrušit. Další obor mám Velkoobchod a maloobchod. Buď bych musela přerušit vše nebo za 20 korun požádat o úplné zrušení té jedné činnosti. Ten velkoobchod a maloobchod jsem si chtěla ponechat, kdybych začala s něčím obchodovat a pak by to zase bylo výhodnější mít celý rok, aby se daňový základ rozložil na celých 12 měsíců pro výpočet sociálky. Akorát ten rok 2014, tam to již zpětně nepůjde. Snad jsem se do toho všeho moc nezamotala.
Ještě jednou mockrát děkuji za cenné rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2015 15:17
Dobrý den, prosím o radu.
V lednu 2014 jsem si zřídila ŽL, obor činnosti: Realitní činnost, správa a údržba nemovitostí.
Rovněž v lednu 2014 jsem začala pronajímat bytové i nebytové prostory. Budovu jsem nezařadila do obchodního majetku. Nyní jsem zjistila, že by bylo pro mě výhodnější příjmy z nájmu zdanit dle §9. Můžu tedy tyto příjmy zdanit dle §9, i když mám aktivní ŽL – viz výše???
Děkuji.