Re: DPH na přelomu roku
>Dobrý den.
>
>V roce 2013 jsem přijaté faktury za rok 2013, které
>přišly třeba v lednu 2014 účtovala mylně ještě v roce
>2013 (náklady/účet dodavetele), místo abych zaúčtovala
>přes obecný doklad náklady/účet 389 a poté v roce 2014
>odúčtovala položky z 389. Samozřejmě, že rok 2013 už
>mám uzavřený a teď nevím, jak to mám správně opravit.
>Mám opravu provést ještě v roce 2013 a poslat opravenou
>výsledovku a rozvahu na Finanční úřad? Nebo opravu
>provést ke dni zjištění až v roce 2014? Jedná se mi i to,
>že jsem si neuplatnila za prosinec roku 2013 DPH na
>vstupu, protože jsem ty přijaté faktury zaúčtovala v
>roce 2013 a když jsem podávala v lednu 2014 daňové
>přiznání k DPH, tak jsem na ty faktury, které přišly v lednu
>a já je zaúčtovala mylně v prosinci úplně zapomněla.
>Tím pádem mi vznikl na DPH přeplatek, nevím co s tím.
>
Děkuji.
>
>Petra M.
Pokud ty přijaté faktury došlé v lednu 2014 patřily nákladově do r.2013 a DUZP bylo na nich také roku 2013, tak to máte zaúčtované v r.2013 dobře. (Pokud DUZP bylo na některých až rok 2014, tak nemáte v r.2013 dobře zaúčtované výši závazků) A že jste si neuplatnila z nich DPH? Nárok na odpočet DPH máte 3 roky. Tzn., že z hlediska uzavřeného účetnictví r. 2013 a daně z příjmů nebudete opravovat nic a DPH si uplatníte v nejbližším zd. období ( např. nyní v únoru). Nevidím v tom žádný zásadní problém.
Takže si myslíte, že bude stačit jen udělat dodatečné přiznání k DPH za příslušené období a výkazy není třeba opravovat? Mám jen strach, ať mi to neudělá neplechu v hlavní knize. Každopádně fa byly zaúčtovány, tak jak jste Vy napsala, tím pádem by měly být ok. Moc Vám děkuji za radu.
Petra M.
Nemůžete opravovat již uzavřené a Valnou hromadou schválené účetnictví ani účetní závěrku.
...
>>Pokud ty přijaté faktury došlé v lednu 2014 patřily
>>nákladově do r.2013 a DUZP bylo na nich také roku
>>2013, tak to máte zaúčtované v r.2013 dobře. (Pokud DUZP
>>bylo na některých až rok 2014, tak nemáte v r.2013
>>dobře zaúčtované výši závazků) A že jste si neuplatnila z
>>nich DPH? Nárok na odpočet DPH máte 3 roky. Tzn., že
>>z hlediska uzavřeného účetnictví r. 2013 a daně z
>>příjmů nebudete opravovat nic a DPH si uplatníte v
>>nejbližším zd. období ( např. nyní v únoru). Nevidím v
>>tom žádný zásadní problém.
>
>Takže si myslíte, že bude stačit jen udělat dodatečné
>přiznání k DPH za příslušené období a výkazy není
>třeba opravovat? Mám jen strach, ať mi to neudělá neplechu
>v hlavní knize. Každopádně fa byly zaúčtovány, tak jak
>jste Vy napsala, tím pádem by měly být ok. Moc Vám
>děkuji za radu.
Proč dodatečné k DPH? Psala jste, že šlo o Fa přijaté ( Ne vydané) zaúčtované do prosince roku 2013 a že jste si z nich nenárokovala DPH ve zd. období leden 2014, kdy došly a kdy byl nárok na odpočet. Jestli tomu dobře rozumím, tak si tento nárok DPH můžete uplatnit až nyní v řádném Přiznání k DPH, protože lhůta pro nárok na odpočet DPH je 3 roky. Nebo jsem váš dotaz nepochopila správně a je to jinak?
Ano, jedná se o fa přijaté a já jsem si z nich skutečně neuplatnila nárok na DPH, a tak jsem si myslela, že musím podat dodatečné dap, ale jestli teda chápu vše správně, tak dodatečné se v podstatě podává jen, když dojde k chybě? A chybou se tedy nebere to, že si někdo neuplatní DPH. Já se moc omlouvám za ty mé opravdu inteligentní dotazy :-), ale setkala jsem se s tímhle poprvé.
Děkuji moc.
...
>>Proč dodatečné k DPH? Psala jste, že šlo o Fa přijaté
>>( Ne vydané) zaúčtované do prosince roku 2013 a že
>>jste si z nich nenárokovala DPH ve zd. období leden
>>2014,
>>kdy došly a kdy byl nárok na odpočet. Jestli tomu
>>dobře rozumím, tak si tento nárok DPH můžete uplatnit
>>až
>>nyní v řádném Přiznání k DPH, protože lhůta pro nárok
>>na odpočet DPH je 3 roky. Nebo jsem váš dotaz
>>nepochopila správně a je to jinak?
>
>Ano, jedná se o fa přijaté a já jsem si z nich
>skutečně neuplatnila nárok na DPH, a tak jsem si myslela, že
>musím podat dodatečné dap, ale jestli teda chápu vše
>správně, tak dodatečné se v podstatě podává jen, když
>dojde k chybě? A chybou se tedy nebere to, že si někdo
>neuplatní DPH. Já se moc omlouvám za ty mé opravdu
>inteligentní dotazy :-), ale setkala jsem se s tímhle
>poprvé.
>
>Děkuji moc.
Správně byste měla postupovat dle §141 DŘ a podat za období 1/2014 dodatečné přiznání k DPH na nižší daň + v Příloze uvést důvody pro podání dod. přiznání.
Ale pokud si ustojíte při kontrole FÚ §104 ZDPH s ohledem na nárok na odpočet DPH dle §73/3 ZDPH (3 roky) v řádném přiznání nyní, neměl by být problém.
Zjednodušeně. Dodatečné přiznání se u DPH podává, když došlo k chybě nebo je ošizen státní rozpočet, tzn. když přiznaná daň byla nižší než měla správně být. A to nebylo v tomto případě, protože pohledávku za státem máte vy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2015 9:23
Dobrý den.
V roce 2013 jsem přijaté faktury za rok 2013, které přišly třeba v lednu 2014 účtovala mylně ještě v roce 2013 (náklady/účet dodavetele), místo abych zaúčtovala přes obecný doklad náklady/účet 389 a poté v roce 2014 odúčtovala položky z 389. Samozřejmě, že rok 2013 už mám uzavřený a teď nevím, jak to mám správně opravit. Mám opravu provést ještě v roce 2013 a poslat opravenou výsledovku a rozvahu na Finanční úřad? Nebo opravu provést ke dni zjištění až v roce 2014? Jedná se mi i to, že jsem si neuplatnila za prosinec roku 2013 DPH na vstupu, protože jsem ty přijaté faktury zaúčtovala v roce 2013 a když jsem podávala v lednu 2014 daňové přiznání k DPH, tak jsem na ty faktury, které přišly v lednu a já je zaúčtovala mylně v prosinci úplně zapomněla. Tím pádem mi vznikl na DPH přeplatek, nevím co s tím.
Děkuji.
Petra M.