Mateřská/rodičovská a muž OSVČ

• (neregistrovaný)

26. 2. 2015 9:56

Dobrý den,

předem se omlouvám, protože jako muž nerozumím příliš termínům rodičovská a mateřská a mylně je spojuji dohromady.
    Mám přítelkyni, oba jsme rozvedení a oba máme dvě děti. Ona je má v péči, ty moje má moje exmanželka.
    S přítelkyní žijeme spolu. Uvažujeme nad tím, pořídit si spolu dítě a dost možná je už teď těhotná, nevíme.

Ona je zaměstnaná, má dobrou práci u své kamarádky, relativně volná pracovní doba atd. Takže by nebyl problém, aby pár týdnů po porodu nastoupila do práce. Já jsem OSVČ a mohu být s dítětem, svoji práci si udělám průběžně.

Můžete mi prosím ve zkratce napsat, od kdy mohu být s dítětem doma, jestli mám nárok na něco jako je mateřská/rodičovská, jestli nějak pomůže to, kdybych si platil nemocenské pojištění (mám pocit že už ne, ale raději se zeptám)

Našel jsem článek z roku 2011, tedy velmi neaktuální, kde se píše, že "Pro budoucí maminky, které si vydělávají jako OSVČ a lomí rukama nad mateřskou kolem 4 tisíc Kč, máme dobrou zprávu. Pokud totiž vaše peněžitá pomoc v mateřství (PPM) nedosahuje výše rodičovského příspěvku (7600 Kč), dostanete od porodu mateřskou dorovnanou o rodičovský příspěvek právě do hranice 7600 Kč."

Tedy, mám mimo těch dávek ještě nárok na podobné dorovnání, jaké je popsané v citaci?

A hlavně, mohu být na "mateřské" a celé roky pracovat jako OSVČ ve stejném oboru bez omezení výše měsíčního výdělku?

Děkuji za jakoukoliv radu, jak je asi poznat, vůbec se neorientuji a netuším co a jak. Děkuji, Martin

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).