Re: Mateřská/rodičovská a muž OSVČ
Chápu dobře, že pokud budu pobírat PPM, tak nebudu muset platit zdravotní pojištění, i když budu podnikat? Viz: http://vzp.cz/otazky-a-odpovedi/pojistne-na-zdravotni-pojisteni/365/osvc-na-ppm
Jak je to se důchodovým pojištěním, tak ho asi platit musím, nebo ne?
Mateřská dovolená - je navázána na placení nemocenského pojištění. Pobírá se od OSSZ po dobu 28 týdnů. Po dobu pobírání mateřské - nesmí se provozovat činnost, ze které plyne tato dávka. Příklad - OSVČ - platí si nemocenskou - má nárok na PPM (peněžitá pomoc v mateřství = mateřská) - nemůže provozovat samost. výdělečnou činnost. Nemusí platit zálohy na SP a ZP.
Nebo pobírá PPM ze zaměstnání - nemůže po dobru pobírání dál pracovat.
Rodičovská - pobírá se po PPM (pokud na ni je nárok) nebo od data porodu (pokud není nárok na PPM), pobírá se ze státní sociální podpory (vyřizují ÚP).
Po dobu pobírání rodičáku OSVČ - je považována za OSVČ vedlejší, zálohy na SP a ZP platí podle přehledu z min. roku (nemusí platit povinná minima, pokud je tak nízko, ale přímo to, co vyjde).
Takže pokud to dobře chápu, přítelkyně bude chvíli po porodu doma, takže bude pobírat PPM. Až půjde do práce, já půjdu na rodičovskou, u které mohu podnikat jako OSVČ a jsem brán jako osvč vedlejší. To je asi jediné možné řešení.
Výše rodičovské je stejná pro všechny, nebo je rozdíl mezi zmšstnanci a osvč a já si budu muset zažádat o dorovnání, viz můj první příspěvek a citace z článku z roku 2011? Děkuji za Vaši odpověď, uvedlo mě to do obrazu :-) Díky.
Přítelkyně bude doma 28 týdnů na PPM. Nebude pracovat. Pak se může vrátit do práce a Vy nastoupíte na rodičovskou. Rodičovskou mají všichni stejnou.
Článek je o tom, že pokud by přítelkyně vydělávala málo a byla jí vypočtená nízká mateřská (PPM), tak by se jí to dorovnalo.
Našel jsem toto:
Peněžitá pomoc v mateřství se poskytuje ženě od počátku 8. nebo 6. týdne před očekávaným termínem porodu, pokud porodila
Peněžitá pomoc v mateřství nemůže být poskytována ženě, která dítě porodila, po dobu kratší než 14 týdnů a nemůže skončit dříve než 6 týdnů ode dne porodu.
Takže minimálně 14 týdnů. Pokud ji začne pobírat měsíc před porodem, tak ji musí pobírat ještě 10 týdnů po porodu, tzn. že zhruba necelé čtyři měsíce musí být doma a nepracovat. Pak už můžu nastoupit já.
Ještě bych se zeptal k výši rodičovské - ta je pro všechny stejná, nebo závisí na výdělku?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2015 9:56
Dobrý den,
předem se omlouvám, protože jako muž nerozumím příliš termínům rodičovská a mateřská a mylně je spojuji dohromady.
Mám přítelkyni, oba jsme rozvedení a oba máme dvě děti. Ona je má v péči, ty moje má moje exmanželka.
S přítelkyní žijeme spolu. Uvažujeme nad tím, pořídit si spolu dítě a dost možná je už teď těhotná, nevíme.
Ona je zaměstnaná, má dobrou práci u své kamarádky, relativně volná pracovní doba atd. Takže by nebyl problém, aby pár týdnů po porodu nastoupila do práce. Já jsem OSVČ a mohu být s dítětem, svoji práci si udělám průběžně.
Můžete mi prosím ve zkratce napsat, od kdy mohu být s dítětem doma, jestli mám nárok na něco jako je mateřská/rodičovská, jestli nějak pomůže to, kdybych si platil nemocenské pojištění (mám pocit že už ne, ale raději se zeptám)
Našel jsem článek z roku 2011, tedy velmi neaktuální, kde se píše, že "Pro budoucí maminky, které si vydělávají jako OSVČ a lomí rukama nad mateřskou kolem 4 tisíc Kč, máme dobrou zprávu. Pokud totiž vaše peněžitá pomoc v mateřství (PPM) nedosahuje výše rodičovského příspěvku (7600 Kč), dostanete od porodu mateřskou dorovnanou o rodičovský příspěvek právě do hranice 7600 Kč."
Tedy, mám mimo těch dávek ještě nárok na podobné dorovnání, jaké je popsané v citaci?
A hlavně, mohu být na "mateřské" a celé roky pracovat jako OSVČ ve stejném oboru bez omezení výše měsíčního výdělku?
Děkuji za jakoukoliv radu, jak je asi poznat, vůbec se neorientuji a netuším co a jak. Děkuji, Martin