Re: přenesená daň. povinnost
Já si tipnu, co si myslí Jana - že lze samostatně dodat materiál (s DPH) a samostatně dodat montáž (s PDP). Setkal jsem se s tím u jednoho klienta hned po zavedení PDP - dodavatel (kvartální plátce) mu přinesl místo jedné dvě faktury a zdůvodnil to tím, že nemůže čekat na odpočet DPH několik měsíců. Následně to ještě chtěl "vylepšit", že původní firma dodala materiál a montáž dodala jiná - neplátce. Na první pohled to ničemu neodporuje, ale FÚ by to mohl vyhodnotit jako obcházení režimu PDP (zvlášť kdyby dodavatelé byly spojené osoby) a černého Petra bude mít ten, kdo si uplatňuje odpočet. Klientovi jsem to zásadně nedoporučil, tak to vyměnili za jednu s PDP a od té doby to běží normálně.
z dotazu není vůbec zřetelné, že se jedná o jednu zakázku, tedy práce v režimu a k tomu materiál, který se užije k této práci.
vypadalo to jen, že tazatel chce přefakturovat dva různé režimy ke dvou různým věcem na jedné faktuře a to vše v režimu.
>>>>>>Dobrý den, potřebuji poradit s přenesenou daň.
>>>>>>povinností. Od jednoho partnera máme vyfakturovanou
>>>>>>montáž s
>>>>>>PDP a od druhého partnera výrobek na klasické faktuře
>>>>>>s 21% DPH.
>>>>>>
>>>>>>Potřebuji vystavit fa kde budou obě položky, tedy
>>>>>>výrobek + montáž. Mohu takto fakturovat v režimu PDP?
>>>>>... a celá faktura bude v PDP.
>>>>
>>>>to si tedy určitě nemyslím
>>>
>>>Vzhledem k ustanovení § 36 odstavec 3) písmeno e)
>>>ZDPH
>>>plně souhlasím s názorem pana Františka
>>>
>>>Informace finanční správy k
>>>této
>>>problematice:
>>>
>>>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2012_DPH_RC_vicero_praci.pdf
>z dotazu není vůbec zřetelné, že se jedná o jednu
>zakázku, tedy práce v režimu a k tomu materiál, který se
>užije k této práci.
>vypadalo to jen, že tazatel chce přefakturovat dva
>různé režimy ke dvou různým věcem na jedné faktuře a to
>vše v režimu.
Máte pravdu, pokud jsou to dvě nesouvisející věci pro jednoho odběratele a Lucy to jen chce napsat na jednu fakturu s různými režimy, tak určitě může. Ale musím podotknout, dostávám takové faktury od správce budovy (DUZP k poslednímu, vystavení 15. násl.m.) a mám s nimi problém, protože v evidenci DPH mám jen jedno datum. Takže PDP k 31. a odpočet z ostatních plnění musím ručně přesouvat až do dalšího měsíce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2015 9:11
Dobrý den, potřebuji poradit s přenesenou daň. povinností. Od jednoho partnera máme vyfakturovanou montáž s PDP a od druhého partnera výrobek na klasické faktuře s 21% DPH.
Potřebuji vystavit fa kde budou obě položky, tedy výrobek + montáž. Mohu takto fakturovat v režimu PDP?