Re: Čerpání dovolení před mateřskou
Co chce paní , v tomto případě není důležité. Dovolenou před nástupem určuje zaměstnavatel a není žádný důvod, když celou dobu marodí jí dovolenou před nástupem poskytovat. To, jestli jí dovolenou budete krátit v tuto chvíli nemůžete vědět přesně, jen předpokládat, stát se může cokoliv, včetně ukončení PP a potom budete přečerpanou dovolenou jak vymáhat ?
Tak mě napadlo, čistě teoreticky, když čerpá před MD, ne mezi MD a RD, tak se za RD krátí,že?
To je všechno pravda. Já to vím, ale paní ředitelka by jí tu dovolenu schválila tak, aby si ji čerpala mezi neschopenkou a nástupem na MD. V tuto chvíli řeším technickou záležitost, a to: Je celý rok zaměstnancem, MD dovolenou v roce 2015 bude mít 1/2 roku a ještě si vyčerpá 20 dní dovolené, což je taky pro účely dovolené jako odprac. doba. Dovolenou jí vlastně krátit zřejmě nebudu nebo max. tak o 1/12, protože od ledna do března a asi i listopad a prosinec vyjde tak akorát na krácení 1/12.
Nee, já si to spočítat neumím, ale má PPP asi 111Kč/hod.a pracuje na 8 hod. prac. úvazek. Termín porodu má 15. května. Před tím bude mít 6 týdnů MD, předtím ještě 20 dovolenou. Počítala jsem, že ji snad ani krátit dovolenou nebudu, protože absenci pro nemoc či rodičák nebude mít ani 100 dní a nepředpokládá se, že by ukončila pracovní poměr.
Příklad:
Nastoupí na PPM 1.4., bude mít RO duben 2014 - březen 2015.
Bez dovolené:
Nemoc 1.1. - 31.3. = 90 dnů, RO 365 - 90 = 275 dnů
S dovolenou:
Nemoc 1.1. - 3.3. = 61 dnů, 4.3. - 31.3. dovolená.
RO 365 - 61 = 304 dnů
Při výpočtu DVZ sice bude mít vyšší mzdu, ale bude se dělit víc dny. Proto se ptám, jestli to je pro ni výhodnější.
Při nástupu na PPM v březnu by to vypadalo zase jinak.
Dobrý den paní Líbo, zkusím všechny varianty. Jen mi prosím napište, i když by si v jejím případě nečerpala dovolenou až po mateřeské, ale před, tak jí stejně krátit nebudu, protože bude zaměstnaná celý rok, odpracuje 60 dní a nepřítomnost pro nemoc nebo rodičák bude na hranici 100 dní? Děkuji, tato informace je pro mě důležitá.
Podle mého názoru tam krácení bude, protože RD se do zameškaných dnů bude počítat. Nebude to podle výjimky v § 223:
"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2015 13:39
Dobrý den,
zaměstnankyně je v pracovním poměru celý rok. V květnu půjde na mateřskou. Od ledna je na neschopence. Nárok na dovolenou je 20 dní. Chce si vybrat celých 20 dní před nástupem na MD, aby měla lepší průměr. Budu jí dovolenu za letošní rok krátit? Navrhovala jsem vyčerpat dovolenou po mateřské, ale to paní nechce.
Děkuji za vaše příspěvky