Pracovní agentura

• (neregistrovaný)

1. 3. 2015 22:50

Pracuji pod agenturou Mampower na dohodu o pracovní činnosti,smlouva je na 1 rok.Musím si za každý měsíc vydělat částku 2.500,- korun aby mi byl uznán nárok pokud bych za udajný měsíc marodila na vyplacení nemocenské.Příklad uvádím: onemocním 1.Března pracovní neschopnost mi bude trvat 3 týdny lékař mi vystaví nemocenskou,kterou odevzdám svému zaměstnavateli.Po ukončení neschopnosti ale zjistím,že nemám nárok na nemocenskou protože jsem za měsíc Březen onemocněla a nevydělala jsem si 2.500,- korun aby mi mohla nemocenská náležet.Jak jsem si je mohla vydělat,když jsem onemocněla.Nechápu jak je tohle vůbec možné,pokud mi můj zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění každý měsíc,pokud jsem práce schopná.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2015 23:15

Kara (neregistrovaný)

Re: Pracovní agentura
      Pravděpodobně máte tu DPČ sjednanou jako zaměstnání malého rozsahu, což znamená, že když je v měsíci Váš výdělek aspoň 2500 Kč, sociální pojištění se odvádí, pokud je výdělek nižší než 2500 Kč, soc poj se neodvádí. No a zákon o nemocenském pojištění říká, že na nemocenské dávky je nárok pouze tehdy, jestliže je v měsíci, ve kterém nemoc začala, vyděláno aspoň 2500 Kč a tudíž odvod soc poj. Jestliže tomu tak není a Vy jste vydělala méně a odvod soc poj nebyl, není nárok ani na nemocenské dávky. A jestliže nevznikl nárok na nemocenské dávky, nevzniká ani nárok na náhradu za nemoc v prvních 2 týdnech od zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).