Jak prokázat nevyhovující pracoviště

• (neregistrovaný)

2. 3. 2015 15:48

Dobrý den, setkal se někdo z vás s tím, že by zaměstnanec podal okamžitou výpověď z důvodu nevyhovujícího pracoviště? Jak se toto dá prokázat? Vedení firmy o problému ví už rok ale nic neřeší (teď toho mám moc...) Sizuaci jsme vždy projednávali pouze ústně. (asi jsem to měla spíš napsat a žádat nějakou nápravu). Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 3. 2015 16:00

pája

Re: jak prokázat nevyhovující pracoviště
      -okamžitá výpvěď je nesmysl
      -nevyhovující pracoviště není důvodem k okamžitému zrušení PP ze strany zaměstnance
      -výpově´d (klasickou) může podat zam-nec kdykoliv z jakéhokoliv důvodu i bez důvodu.

• 2. 3. 2015 16:03

dt (neregistrovaný)

a jaké možnosti má tedy zaměstnanec? Jak si má "vynutit" aby zaměstnavatel pracoviště uvedl do takového stavu, které požadavkům na pracoviště vyhovuje? jako nijak, vůbec žádné? no to teda je pěkný nesmysl. tož tu asi oslepnu, tedy :-(

• 2. 3. 2015 16:37

pája

písemně by bylo nejlepší nejdříve upozornit am-tele, v čem jsou nevyhovující podmnky, požádat o nápravu, on musí zajistit dle ZP odpovídající podmínky, stanovit rizika atd.máte nějakého bezpečáka?

• 2. 3. 2015 16:38

Kara (neregistrovaný)

Můžete dát podnět ke kontrole na Oblastní inspektorát práce. Co Vám tam nevyhovuje? Co zaměstnavatel nedodržuje?
      Pokud chcete skončit, můžete se dohodnout na skončení poměru - pak skončíte dohodnutým dnem. Nebo můžete dát výpověď a přečkat tam výpovědní dobu.

• 3. 3. 2015 10:37

tic (neregistrovaný)

Nevyhovuje - kancelář a zázemí. Kancelář: 1 místnost sloužící jako šatna, místo pro jídlo (na pracovišti mám dle směrnice zákaz jíst).Nejvíc mi vadí, že čelem sedím do "zdi", kterou tvoří z 90% výloha. Naproti přes ulici je dům, od kterého na mě jdou celý den ksou odlesky z oken a výloh.No a jak mám ty výlohy a musím si svítit, tak se mi zářivky odrážejí od výloh rovnou do očí. Když tu mám jednání, osoba sedí naproti mě, v těch odlescích se mi ztrácí tak se mžourám a vysvětluji, že se opravdu nepračím na ni.Takže po dvou hodinách na pracovišti mě bolí hlava(a pak až do večera). Protože jsem přestávala vidět na text, došla jsem si k lékaři, dostala jsem poměrně silné dioptrie.Toto mě trápí nejvíc - už od probuzení vědět že půjdu sem, zase mě bude pak celý den bolet hlava.Řešila jsem to s ředitelem (majitelem), reflexní folii na výlohy mi nepomůžou, protože ty zářivky do nich svítí zevnitř. Musela by se komplet předělat elektřina - to neudělá, zástěnu - to sem dát nechce a závěsy prý nesnáší.
      To že na pracovišti nemám vodu, toaletu,místo kde se v soukromí najíst - celkem jsem si zvykla.Ne že by mi to nevadilo, ale jde to skousnout. Voda je přístupná ve vedlejším domě /ustrojit se,zamknout,odemknout,zamknout, projít domem do prvního patra...a zase zpátky/. BOZP se tu neřeší,bezpečáka nemáme (vše pan ředitel) před rokem a půl jsem uklouzla na schodech když jsem šla z toalety, měla jsem pak berle(výron chopinova kanálu). nojo ale pracovní úraz to nemohl být: nemám zápis, nemám svědka...a pan ředitel měl tak nějak úsměv na rtech když jsem mu to oznamovala jako že jsem tele když neumím chodit po mokrých schodech.

• 3. 3. 2015 10:43

tic (neregistrovaný)

To já vím, že budu muset ty dva měsíce výpovědní doby nějak překlepat a vydržet (to bude arogance vůči mě).
      Ale když dám rozvázání pracovního poměru dohodou, domluvíme se a náhodou neseženu hned jinou práci (což je nejpravděpodobnější v dnešní době), nebude mi úřad práce vyplácet podporu v nezaměstnanosti. Kdybych sepsala výpověď, tak podporu ÚP vyplácí? On mi stejně na rozvázání dohodou nepřistoupí, to už vím.

• 3. 3. 2015 11:39

Kara (neregistrovaný)

Tak ty problémy, které popisujete (odlesky), pochopitelně nemůžu posoudit. Ale co se týká jídla, tak zaměstnavatel musí umožnit se najíst, buď v místě výkonu práce (tím nemyslím přímo na pracovišti, ale někde v budově) nebo mimo budovu - přestávka je Váš osobní volný čas, takže můžete vyjít za jídlem jinam. Pitná voda musí být k dispozici. Ale to by fakt posoudil hygienik a inspektorát.
      Kdo Vám řekl, že pokud se dohodnete na ukončení, že nebudete mít podporu? Pokud poměr končí dohodou (a nejde o vážný důvod, jako např. péče o malé dítě nebo nemocného rodiče, Váš špatný zdravotní stav apod. - toto potvrdí lékař), tak nárok na podporu samozřejmě také je, ale bude o něco snížená (o 5%). Stejně tak, když dáte výpověď a nebude tam ten vážný důvod. Pokud skončíte dohodou nebo výpovědí z Vaší strany a bude to z nějakého důvodu, který zákon o zaměstnanosti považuje za vážný, pak podpora krácená není.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).