Re: OT správce daně
na štěkání se mi osvědčilo "dejte mi to písemně, já to předám poradci nebo právníkovi, já tomu zas až tak nerozumim...". Většinou nic nepřišlo. Štěkat do telefonu umí každej, ale písemně vyplodit něco s hlavou a patou už je moc práce.
Re: OT správce daně je někdy blbec
To je delikátní situace.
Na telefon samozřejmě nemusíte reagovat. Měla by poslat výzvu k odstranění pochybností. Ale možná ji neumí napsat.
Na druhou stranu, pokud její IQ skýtá alespoň malou naději, že pochopí, že u RPDP to jinak nebude, tak bych postupoval maximálně asertivně a snažil se jí vysvětlit problematiku DPH a RPDP.
Vím o podobném případu, není to správcová ale kontrolní a ta nedokáže pochopit, že u projektové organizace nejsou tržby každý měsíc, ale že se na projekt musí nejdříve řada dodávek nakoupit. Že v minulosti měla organizace desítky milionů zisku ji nechává klidnou. Nyní společnost nemá v měsíci tržby, tak dokažte, kdy tržby budou a v jaké výši. Vůbec si neuvědomuje, že žije a z daní dotyčné společnosti.
Všichni pracovníci FÚ mají nyní za úkol bojovat s karuselovými a jinými podvody. A to hon na podnikatele teprve začal. Už chystají elektronickou evidenci tržeb, kontrolní hlášení, chtějí změnit trestní zákon, aby každý na každého bonzoval atd.
Držím palce
Hezký den!
Podobný problém měla kolegyně u svého klienta zemědělce, paní na FÚ zase nemohla pochopit že zemědělec má větší tržby jen na podzim, když prodává svoji produkci a na jaře žádné. My teď zase čekáme, jestli se nám ozve FÚ za leden, nakupujeme v lednu hnojiva dokud jsou výhodné ceny a prodáváme je postupně během roku. Naštěstí vždycky zatím stačilo doložit faktury s vysokými odpočty.
Podobná zkušenost u klienta, který staví a příjmy bude mít až po dostavbě. Většina přijatých plnění v přenosu, ale přece jen některé s odpočtem DPH. U něj to ale nebyla správkyně daně, kdo ho chtěl prvotně kontrolovat, ale "vyhodil" ho ADIS. Místní šetření, správkyně nakonec také v pohodě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2015 16:53
Dobrý den,jsme stavební firma, plátce DPH. Přiznání DPH máme v převážné míře nadměr.odpočet. Je normální, že při každém nadměr.odpočtu chce po mně správkyně dokládat faktury? V minulém roce jsme měli NO cca 900 tis. - investovali jsme do dopravních prostředků ( doložili jsme faktury za nákup - to chápu ), nyní máme NO 200 tis. a opět začala vyhudovat, ať laskavě doneseme faktury, co jsme to zase nakupovali. Je to normální ???? Připadá mi to jak šikana. Jsme firma s několikamilionovým obratem. Musím podotknout, že předchozí správkyně byla naprosto jiného ražení. Jaké jsou vaše zkušenosti ? Poraďte mi, jak mám postupovat. Snad ji neponesu celý šanon s fakturami. Děkuji