Re: Spolupracující osoba OSVČ
>>Dobrý den, prosím o radu - manželé oba OSVČ hlavní,
>>mohu toho jednoho druhému uvést v DP jako
>>spolupracující
>>osobu, aniž se to dopředu někam hlásilo, když je také
>>OSVČ, platí si minimální zálohy sp, zp a podává DPFO?
>>Děkuji Renata.
>
>Ano, je povinnost hlásit spolupráci na OSSZ
>Takže teprve nyní to dohlašovat - může být problém ve formě pokuty, že? Dále mohu to vůbec udělat, když vede podvojku?
>
Co se pokut týká, nemám zkušenosti
Platili zálohy alespoň z minimálního vyměřovacího základu (jako OSVČ na hlavní činnost), rozpočet OSSZ neošidili. Na tom by se nic nezměnilo, ani kdyby nahlášení provedli včas.
To, zda vede DE, účetnictví či uplatňuje výdaje procentem z příjmů, je v tomto případě irelevantní.
Měla jsem podobný případ. Manžel OSVČ neměl příjmy z SVČ, nakonec jen ze zahraničí, zálohy na SP a ZP platil celý rok. Volala jsem na OSSZ, jestli potřebujou nahlásit spolupráci, když už je hlášený jako OSVČ - a bylo mi řečeno, že jim to je jedno. Hlavně, že je hlášený a platí zálohy. Tak jsem jim příjmy rozdělila (bylo to výhodnější).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2015 22:29
Dobrý den, prosím o radu - manželé oba OSVČ hlavní, mohu toho jednoho druhému uvést v DP jako spolupracující osobu, aniž se to dopředu někam hlásilo, když je také OSVČ, platí si minimální zálohy sp, zp a podává DPFO? Děkuji Renata.