Re: Nepl.volno do 4let věku dítěte a ško
Pro nárok na rodičovský příspěvek se sleduje docházka do školky jen u dětí do dvou let. U starších je to jedno.
Pro zdravotní pojišťovny jste osobou celodenně pečující o dítě do 7 let, pokud nebudete dávat dítě do školky na víc jak na čtyři hodiny denně. Pokud budete ještě pobírat rodičovský příspěvek, jste stále pojištěncem státu.
Pro soukromé a státní školky platí totéž.
Příjmy z brigády nemusíte nikam hlásit, jestli budete mít povinnost podávat daňové přiznání záleží na víc okolnostech. Doporučuji podepsat prohlášení poplatníka.
Re: Nepl.volno do 4let věku dítěte a ško
Nedávno jsem zrovna toto řešila s VZP ohledně odvodu ZP, pokud není výdělek alespoň 9200 (jednalo se o matku, která již nepobírá RP, ale má dítě do 7 let). VZP trvá na tom, že musí být splněna celodenní a osobní péče, což znamená nejen že nedávat dítě na víc než 4 h denně do školky, ale také zaměstnání té matky nesmí přesáhnout 4 h denně a musí být pouze v době, kdy je dítě ve školce. Pokud tomu tak není, není splněna ta podmínka celodenní a osobní péče. Písemně jsem se s nimi dohadovala a nastínila jim několik dotazů - variant: dítě je ve školce dopoledne, ale matka má práci až odpoledne - dle odpovědi není splněna podmínka. Nebo: dítě je ve školce dopoledne, matka má práci také dopoledne, ale pak má další práci, o které já nevím. Není splněna podmínka. A takových dotazů jsem zadala více. Poslední byl, co když dítě bude na 4 h dopoledne, matka taky bude mít práci 4 h dopoledne a pak bude vysedávat bez dítěte v cukrárně. A jak má tedy zaměstnavatel vyhodnotit, zda odvádět ZP pouze z dosažené mzdy nebo nejméně z minima, protože nesplňuje podmínku celodenní péče? Tak prý samozřejmě toto zaměstnavatel nemůže vědět, ale když to zjistí VZP, tak to ZP bude muset ZAMĚSTNAVATEL doplatit! No chápete to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2015 23:32
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pokud zaměstnavatel odsouhlasí neplacené volno do 4 let věku dítěte a následně dítě přijmou do školky, musím někam něco hlásit nebo někam něco platit sama? Platí pro půldenní i celodenní docházku nebo je nějaký rozdíl? Pokud nebude dítě přijato do státní školky a dala bych na půldenní nebo celodenní docházku do soukromé školky platí totéž? A pokud bych měla příjem např. z brigády, do jaké výše nemusím nikam hlásit? Děkuji mockrát za pomoc.