Re: výkon rozhodnutí-výživné
Jestli mu vůbec má být něco sráženo, to záleží na tom, jak vysoké je jeho nezabavitelné minimum, které nejprve musíte odečíst z čisté mzdy a teprve pak se vypočítává srážka z toho zbytku. Nezabavitelné minimum na něj činí 6118 Kč plus 1529,50 Kč na každou vyživovanou osobu (manželka a jeho děti, v jejichž prospěch není určeno to výživné).
Při hrubé mzdě 9800 Kč mu vychází asi 8700 čistého.
Je rozvedený, ne znovu ženatý, a má jen toto jedno dítě, v jehož prospěch je toto dlužné výživné? Pak od 8700 odečtete 6118, zbude 2582 Kč. Toto děleno třemi = 860 Kč.
Takže nadále budete 860 Kč, tzn. 1. třetinu, srážet ve prospěch té nepřednostní exekuce, protože ta byla zaměstnavateli doručena jako první (tak jsem Vás aspoň pochopila).
Druhá třetina, tzn. 860 Kč, bude srážena ve prospěch výživného. Na zbytek výživného a na dlužné výživné se už bohužel nedostane.
Jestli bylo to usnesení o výživném nebo dlužném výživném doručeno v lednu až po vyplacení mzdy za prosinec, tak pochopitelně už nemohlo být nic z prosincové mzdy sraženo. Ale z lednové mzdy už sraženo být mělo, pokud bylo usnesení doručeno. Ale pokud si tu zprávu v datovce zaměstnavatel nepřečetl, tak podle mě doručena nebyla, mám zato, že doručením se rozumí otevření té zprávy.
moc vám oběma děkuji :-)
>>Jestli mu vůbec má být něco sráženo, to záleží na
>>tom,
>>jak vysoké je jeho nezabavitelné minimum, které
>>nejprve musíte odečíst z čisté mzdy a teprve pak se
>>vypočítává srážka z toho zbytku. Nezabavitelné minimum
>>na něj
>>činí 6118 Kč plus 1529,50 Kč na každou vyživovanou
>>osobu (manželka a jeho děti, v jejichž prospěch není
>>určeno to výživné).
>>Při hrubé mzdě 9800 Kč mu vychází asi 8700 čistého.
>>Je rozvedený, ne znovu ženatý, a má jen toto jedno
>>dítě, v jehož prospěch je toto dlužné výživné? Pak od
>>8700 odečtete 6118, zbude 2582 Kč. Toto děleno třemi
>>=
>>860 Kč.
>>Takže nadále budete 860 Kč, tzn. 1. třetinu, srážet
>>ve
>>prospěch té nepřednostní exekuce, protože ta byla
>>zaměstnavateli doručena jako první (tak jsem Vás
>>aspoň
>>pochopila).
>>Druhá třetina, tzn. 860 Kč, bude srážena ve prospěch
>>výživného. Na zbytek výživného a na dlužné výživné se
>>už bohužel nedostane.
>>Jestli bylo to usnesení o výživném nebo dlužném
>>výživném doručeno v lednu až po vyplacení mzdy za
>>prosinec,
>>tak pochopitelně už nemohlo být nic z prosincové mzdy
>>sraženo. Ale z lednové mzdy už sraženo být mělo,
>>pokud
>>bylo usnesení doručeno. Ale pokud si tu zprávu v
>>datovce zaměstnavatel nepřečetl, tak podle mě
>>doručena
>>nebyla, mám zato, že doručením se rozumí otevření té
>>zprávy.
>
>http://www.datoschranky.cz/doruceni-zpravy.htm
>
>Doručení zprávy
>Kdy je zpráva doručena
>Datem doručení je okamžik:
>* přihlášení do datové schránky nebo
>* 10. den od dodání do datové schránky u doručení
>fikcí.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2015 15:32
firma má zaměstnance, který má exekuci na mzdu (nepřednostní, první srážka v lednu). Dnes došlo psaní z OS: 15.1.2015 převzato Usnesení o nařízení výkonu pro výživné ze mzdy ze dne 31.12.2015 dlužné výživné 17.000 Kč a dále 2.000 Kč běžné výživné měsíčně. Usnesení nabylo právní moci 4.2.2015, doručeno do datové schránky 19.2.2015.
Dne 25.2.2015 byla matka nezletilého ma OS a sdělila, že jsme ji na výživné jako zaměstnavatel nic nezaplatili. Omlouvám se, ale problematice nerozumím, prosím proto o vysvětlení jak mám dál postupovat? Zaměstnanec pracuje jako pomocná síla v kuchyni, hrubá mzda je 9.800 Kč. Dne 15.1. kdy poslali do datovky usnesení už měl mzdu za 12/2014 vyplacenou (takže nebylo z čeho srazit).
Za měsíc leden - tam byla mzda vyplacena 13.2., dle usnesení srážka nebyla provedena - zaměstnavatel ztratil přístupy do datové schránky, nyní vyřizuje nové.
Co má tedy platit? jako první běžné výživné, jako druhé dluh na výživném a jako třetí tu exekuci co došla jako první?A ještě pokud mu musí být ze mzdy vyplaceno životní minimum - v tom případě nelze srážet na běžné výživné 2000 Kč měsíčně. Omlouvám se a děkuji za pomoc, musím vymyslet do zítra nějaké sdělení proč jsme matce nic nezaplatili (nevíme ani kam (přístup do datovky) a zatím nebylo z čeho.