Re: Nemocenská a starobní důchod
Pokud by mu byl přiznán SD, vyzvala by vás OSSZ k vypsání údajů a uzavření ELDP. Tady něco nesedí.
Teď jsem si to ověřila, a bylo mi řečeno, že od 6/2014 do poloviny 3/2015 platí zaměstnanec zálohy na důchodové, a od druhé poloviny 3/2015 mu bude vyplácen pravidelný měsíční důchod. Jo a ještě mi řekli, že ke konci 3/2015 mu bude končit podpůrčí doba...zaměstnanec mi ale nenahlásil, že pobírá starobní důchod, v lednu když vyplňoval nemocenskou tak napsal že důchod nepobírá, a v únoru teďkom napsal, že pobírá...
Zaměstnanec platí zálohy na důchodové ? Co to je ?
Pokud si zaměstnanec požádá o starobní důchod, tak zaměstnavatel je vyzván , aby vyplnil určité údaje + uzavřel ELDP, takže to musel proběhnout v době, kdy si o důchod požádal. Bez toho by mu ho vůbec nepřiznali.
>>>>>>>>Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc.
>>>>>>>>Zaměstnanec je na nemocenské, a přinesl mi papír o
>>>>>>>>tom, že nadále nemocenská trvá, na tom papíře teďkom
>>>>>>>>ale
>>>>>>>>uvedl, že prohlašuje, že pobírá starobní důchod. Měl
>>>>>>>>by zaměstnanec dát zaměstnavatelovi rovněž nějaký
>>>>>>>>papír
>>>>>>>>o tom, že začal pobírat starobní důchod?
>>>>>>>>Děkuji za informaci.
>>>>>>>
>>>>>>>Samozřejmě. Vždyť starobního důchodce musíte mít na
>>>>>>>ZP
>>>>>>>nahlášeného kódem D. A pro starobního důchodce děláte
>
>No já teda v dotazníku mám, zda pobírá, nepobírá
>důchod a když je v důchodovém věku, tak taky zjišťuji, zda
>o něj nemá požádáno.
Přesně jak all píše. Vy MUSÍTE vědět, zda zaměstnanec je důchodce nebo ne. A tuto informaci zaměstnavatel zjistí z dotazníku. Jak jsem již psala - jak chcete mít správně přihlášku na ZP a vedený ELDP, když tuto informaci nemáte? Já vidím jednoznačně chybu na vaší straně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2015 8:41
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc.
Zaměstnanec je na nemocenské, a přinesl mi papír o tom, že nadále nemocenská trvá, na tom papíře teďkom ale uvedl, že prohlašuje, že pobírá starobní důchod. Měl by zaměstnanec dát zaměstnavatelovi rovněž nějaký papír o tom, že začal pobírat starobní důchod?
Děkuji za informaci.