Faktura v EURECH

• (neregistrovaný)

4. 3. 2015 13:39

Dobrý den, jsem osvč, plátce DPH, prodal jsem stavební materiál do Německa, vyhledal jsem si tedy, že jde o převedenou daňovou povinnosti - mám to správně?
    vystavil jsem fakturu v domácí měně, ale v němčině?
    odběratel chce po mě vystavit fakturu v eurech, že to bude pro něho jednodušší? nechápu v čem? a můžu vystavit fakturu v eurech, když nemám devizový účet, nejprve jsme byli domluveni, že zaplatí v Kč a teď chce v eurech - mohu to tedy udělat?
    a jak mám vystavit v eurech - můj účetní program mě to nepovolí a navíc jaký kurz mám počítat děkuji moc za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2015 13:53

Maci_K (neregistrovaný)

Re: faktura v EURECH
      Dobrý den. Fakturu máte (v režimu PDP) správně. Já vyhotovuji faktury v KČ, i když chtěl odběratel původně také v Eurech. Právě proto, že nedisponujeme s devizovým účtem, nechtěla jsem si komplikovat život. Odběratel zaplatí klasicky podle aktuálního kurzu a vám se připíšou peníze na účtu v korunách. Zaúčtujete si pak váš kurzový rozdíl.
      U mě to byli Poláci a myslím, že si museli vyřídit "něco" v jejich bance, aby mohli dávat příkaz k platbě do naší české banky. Proto je to pro ně asi složitější.
      Vystavila bych fakturu v KČ a oni ať si s tím ve své bance poradí :-)
      Píšu jako veliký laik, tak prosím i moji odpověď tak berte, ale mám takovou zkušenost a funguje nám to naprosto v pohodě.
      M.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).