Re: Srážky ze mzdy - výživné na manželku
Pročítám zdejší diskuze, jestli nenarazím na další informace, na tenhle příspěvek jsem nepřišla. Moc děkuji za odkaz.
PAMICA mi totiž vyúčtování daně vezme jako součást čisté mzdy a automaticky odečítá zadané srážky. Ale je to jen program, právě...
Na internetu se všude názory dost různí.
Díky za odpověď.
z čehož by vyplývalo, že pokud by byl zaměstnanec "vyčůraný", nebude chtít uplatňovat slevu na poplatníka. Bejvalce tím pádem nezaplatí nic a při RZD shrábne pěkný peníz. Údajně s posvěcením soudu
Já ? já jsem toho názoru, že vratka daně je součástí čisté mzdy, tudíž by se z ní měly srážky provádět. Už právě třeba z toho důvodu, který jsem uvedla včera. Já bych srazila. Daleko horší mi přijde situace, kdy zaměstnanec dostane tříměsíční odstupné, ze kterého se srazit musí, a pak 3 měsíce nedostane podporu.
Dobrý den.
Paní Renato, děkuji za názor. Mně to nedalo a lovím informace dál a našla jsem tento článek z roku 2012 (což zase není tak dávno)
http://www.podnikatel.cz/clanky/danovy-bonus-a-srazky-ze-mzdy-dalsi-orisek-pro-mzdove-ucetni/
Mně to přijde "logičtější" (pardon za to nečeské slovo) srazit.
Přemýšlela jsem, že si nechám posvětit od zaměstnance srážku tím, že mu nechám podepsat souhlas nebo žádost o použití vratky daně na úhradu exekuce. Možná je to ale zase moc zbytečné papírování.
Díky za váš čas a přeji pěkný den. M.B.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2015 13:41
Dobrý den. Mocrosím zkušené mzdovky, zda by mi neporadily.
Zaměstnanci je sráženo na základě soudního rozhodnutí výživné na bývalou manželku (mimo jiné exekuce).
Stanovené měsíční výživné činí 5000,- Kč. Zam-nec ještě další výživné srážené ze mzdy, které je stanoveno jinak (pevnou částkou s tím, že nesmím odečítat nezabavitelnou částku), a tím pádem se na výživné na manželku nedostává nikdy celých 5000,- Kč.
Mzdový program (PAMICA) mi každý měsíc vyhodí další položku ve srážkách jako dlužnou částku na rozdíl v nezaplaceném výživném (např. v lednu sraženo na toto konkrétní výživné 1000,- a zůstává dluh 4000,- ).
Nyní dělám roční zúčtování daně, kde mu díky tomu, že je zam-nec znovu ženatý a uplatňuje slevu na manželku a její děti, vyšel přeplatek ve výši 38tis.
Můj dotaz - můžu nebo musím použít přeplatek na dani na splacení dluhu vzniklého na výživném na býv. manželku? Nebo naopak nesmím, když je to dluh, o kterém sice vím, ale nemám k němu soudní nebo jiný příkaz na srážení?
Snad to píšu srozumitelně.
Děkuji za odpověď. M.B.