Re: Roční zúčtování a "výnosy"
Já si myslím, že výnosy z dluhopisů jsou zdaněné srážkou u emitenta a podle §36/3 ZDP se základ daně stanoví za jednotlivé dluhopisy samostatně a tím pádem, pokud má úrok nízkou hodnotu a daň vyjde třeba 30 haléřů, neodvádí se ve skutečnosti nic. To ale neznamená, že by daň nebyla vypořádaná.
Snad by se RZD dalo provést, ale raději si počkejte na další názory.
Ale srážková daň je dle mého vypořádaná a nijak vám nebrání udělat RZD.
Potřebuji znát §, ale má tupá hlava mi dnes moc nepomáhá. Vycházím z §8 ZoDZ. Možná máte pravdu, že je SD vypořádaná, dočetla jsem se, že to dělají přímo ty instituce a že se jedná o kapitálový majetek. Zároveň ale platí, že RZD lze provést, pokud zam-ec neměl jiné zdan. příjmy v úhrnu vyšším než 6000 Kč (§7-§10 ZoDZ). Jelikož příjem (výnos) zam-ce činil 84000 Kč, doporučila jsem DP. Paní chci pomoci, proto pořád takto pátrám.
.... Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a
v y j m a příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je
vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36 nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč. ....
ANo, psala jsem vám to, že je výnos zdaněný srážkou u emitenta..tedy vašimi slovy dělají to ty instituce.
a citace § 38g
....... Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36.........
VYjma příjmů, z nihž je vybírána daň srážkou... a to je myslím váš případ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2015 16:17
Dobrý den, moc prosím zkušenější o radu, je to mé druhé RZ.
Postupovala jsem správně, když mi zam-kyně donesla žádost o RZ a zároveň s tím potvrzení o výplatě výnosu (cca 84tis Kč), že jsem ji odkázala na podání daňového přiznání?
Nikde to nemohu dohledat, ale myslím si, že výnosy do RZ nepatří a že má povinnost podat si DP.
Na dokladu je uvedeno "Potvrzení o výplatě výnosu - potvrzujeme výplatu výnosu prostřednictvím Banky jako administrátora dluhopisů, emitent dluhopisů... Poté je uveden počet kusů, úrok a výnos za 1 ks, u srážkové daně je 0.
Předem děkuji za názory.