Úroky z úvěru

• (neregistrovaný)

4. 3. 2015 22:28

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu uplatnit úroky z úvěru na výstavbu rodinného domu. V § 15 odst. 3 je napsáno, že i na výstavbu RD, ale odst. 4 uvádí, že jednou z podmínek je užívání. Stavím RD, který není zkolaudován, mám úvěr, který platím již druhým rokem a kolaudace-ohlášení užívání budu mít až letos v létě. Jedná se mi o r. 2014. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2015 22:38

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: úroky z úvěru
      ... a v případě výstavby, změny stavby nebo koupě rozestavěné stavby užíval předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů p o s p l n ě n í p o v i n n o s t í stanovených zvláštním právním předpisem pro užívání staveb.63) ...

63) je odkaz na dnes již zrušený stavební zákon, kde pod § 76 je uvedena kolaudace / § 76 a násl. zákona č. 50/1976 Sb. /

Takže by mělo stačit, když budete užívat k vlastnímu trvalému bydlení po kolaudaci. Takto si to alespoň vysvětluji.

• 4. 3. 2015 22:42

náti (neregistrovaný)

Děkuji, ještě mám dotaz, na což jsem opomněla, že nejsem schopna doložit LV neboť na něm tato výstavba RD není zatím zapsána, to bude až po tzv. kolaudaci, tudíž mám jen úvěrovou smlouvu na výstavbu RD a pozemek na LV vlastní pouze můj manžel.
      Děkuji

• 4. 3. 2015 22:49

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Co je vyžadováno v případě v případě RZD u zaměstnavatele: § 38l/1:
      *v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. a) stavebním povolením nebo ohlášením stavby a po dokončení stavby výpisem z listu vlastnictví,

Ale pokud podáváte DP, tak zákon nic takového doložit neukládá.
      Můžete, pokud budete chtít, přiložit k DP kopii výše uvedených dokumentů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).