Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2015 9:34
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, zda postupuji správně. Kamarád, zdravotně postižený, pobírá částečný invalidní důchod (2. stupeň). Od ledna 2014 má zahájenu podnikatelskou činnost. Nyní když vyplňuji přehled OSSZ, tak mi z toho vyplývá, že pokud pobírá část. inv. důchod, měl by být brán jako OSVČ vedlejší. To jsem snad odvodila správně. Nyní jsi ale nejsem jistá, zda jsem to posoudila a vyplnila správně v případě, že tuto podnikatel. činnost vykonával jen v některých měsících (resp. jen v sedmi měsících z roku, ne každý měsíc se mu podařilo sehnat práci). Tak jsem vyškrtala v přehledu jen ty měsíce, ve kterých činnost vykonával. Ale živnost mu trvá pořád, tu samozřejmě na dané měsíce bez práce nepřerušuje. Posoudila jsem to správně, nebo bych zde měla zaškrtnout všech 12 měsíců, po které trvá živnostenské oprávnění?
Můžete mi to někdo prosím osvětlit. Mockrát děkuji předem.