Re: ZOK - souběh funkci
taky bych chtěla takovou práci jak naši zákonodárci - za nic nejsou zodpovědni a když vymyslí nějakou krávovinu, tak se nic neděje
-jeden JUDr. mi napsal, že možná se tohle upraví - dá se návrh na změnu a k nějakému projednání dojde tak za 2 - 3 roky
-no uvidíme co kdo ještě napíše
Proč zrovna uklízeč nebo vrátný? Může přece být třeba obchodní zástupce. Pracovní smlouvy nebo dohody se uzavírají podle zákoníku práce. A musí být zaměstnancem? Odměna jednatele také zakládá účast na nemocenské a důchodovém pojištění, pokud činí aspoň 2500. I na zdravotním pojištění.
Pájo - je zaměstnanec firmy, jednatel i ředitel - dříve se na žádost OSSZ muselo psát ředitel /nemohlo býr apsáno jednatel/- tady se jedná o platnost prac. smluv a pak aby se roky odpracované počítali na důchod - atd. řeším to s pracovnicí OSSZ a ta taky neví
jednatelství může být odměna 0,- Kč no a pak ředitel má z této funkce mzdu - ale pozice ředitel a jednatel má skoro ty samé povinnosti, takže se řeší co napsat místo ředitele jakou pozici, aby to nebyl střet zájmů atd. aby byla smlouva platná
- na internetu je spousta diskusí ohledně této problematiky a dokonce i soudní rozhodnutí Vrchní soud Praha , se píše že jednatel v rámci prac.. poměru musí vykonávat činnost odlišnou od náplně činnosti výkonu funkce jednatele
Nikdo si nic nevymýšlí - tady je otázka po odpracování určitých let v nějaké funkci, aby se to počítalo za odpracované roky - souběh funkcí
opravdu dříve na sociálce jednatele neuznávali /i když na výpisu firmy ten člověk byl napsán jako jednatel/ musel se psát ředitel
aby se mu odpracované roky počítali na důch. pojištění no a nyní dle nového ZOK dochází k rozporům a už přiznávají, že nová úprava nedává jasnou odpověď - ono je to víc zamotané -a když si přečtete názory autorů ZOK tak má každý jiný názor -úplně odlišný k této problematice
zde mi někdy připadají rady opravdu "šité horkou jehlou"
protože tenhle problém je velký problém - co se bude počítat a nebo nebude za odpracované roky dle funkce atd.
né zde ale na internetu si dejte do zadání jednatel -ředitel souběh funkcí a abych byla upřimná, když si přečtete výklady a názory daň. poradců a právníků tak se Vám z toho bude točit hlava
zajimavá je Lenka Šídlová /MS ĆR/ -. souběh fuknce člena../
Teda nevím, co myslíte tím "odpracování určitých let v nějaké funkci, aby se to počítalo za odpracované roky".
Řešme, co platí teď, ne co platilo před 10ti a více lety.
Máte pravdu, že jednou je výklad takový a pak zas makový a také mi přijde na hlavu, že když je někdo jednatelem, nemůže mít podle převládajících výkladů pracovní smlouvu na funkci ředitel (protože jednatel prakticky má tytéž pravomoci jako ředitel), ačkoli ředitelem fakticky je.
Každopádně ať už bere peníze jako zaměstnanec nebo jako jednatel, odvádí se z nich sociální i zdravotní, takže pojištěn je.
Když se pohybuje v podnikatelské oblasti, tak je celkem jedno, jaký druh práce má napsaný v pracovní smlouvě (aby teda vyhověl tomu nesmyslu, že nesmí mít druh práce ředitel).
Problém nastane, až bude chtít přejít do státní sféry a tam budou vyžadovat potvrzení odpracované doby v nějaké odpovídající funkci. Co dodá? Že byl celá léta údržbářem nebo vrátným?
Re: vzkaz KARA
Přečtěte si encyklopedii profesí a k tomu výklad a pak zjistíte, že co jste napsala není pravda - už jsme dnes tuhle záležitost řešili s daňovým poradcem a právníkem - to co má za úkol jednatel, tak vlastně dělají všichni vedoucí - opravdu pak když někdo rozhodne, že je smlouva neplatná, tak ten člověk bude musí jít na soud a už jsem četla rozhodnutí z Prahy Nejvyššího soudu /v neprospěch jednatele/ - takže mít opravdu dobrého odvokáta
Re: vzkaz KARA
Co není pravda? Že obchodní zástupce nemá tytéž pravomoce jako jednatel? Vy si snad ze mě střílíte? Ve vaší firmě má obchodník stejné pravomoce jako jednatel? Prodavač má stejnou pravomoc jako jednatel? IT má stejnou pravomoc jako jednatel? Ekonom má stejnou pravomoc jako jednatel? Vedoucí provozu má stejnou pravomoc a je oprávněn konat stejně jako jednatel?Atd.atd
Nepravdy paní Bětky
Bětko,
1) tvrdíte: "už jsem četla rozhodnutí z Prahy Nejvyššího soudu /v neprospěch jednatele/" to je nepravda již proto, že NS sídlí v Brně
2) ostatnímu co uvádíte nerozumím. Jednatel je nejvyšší statutární a výkonný orgán s.r.o. Srovnávat ho s ostatními vedoucími je nerozumné. Místo "encyklopedie profesí" si přečtěte NOZ a ZOK.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2015 19:24
Řešíme souběh funkci - ředitel a jednatel -jedna osoba /dle ZOK nemůže tyto funkce dělat zároveň - stejná náplň práce atd./
Jak uzavítáte smlouvy ? - dle obchodního zákoníku a nebo podle zákoníku práce - a ještě aby to nebylo v rozporu s ZOK /zákon o obchodní korporacích/
někdo tvrdí, že když je jednatel tak nemůže být ředitel atd. , tady se hlavně jedná, že když někdo řekne, že smlouva je neplatná tak tím pádem smlouva nezakládá účast na nem. a soc. pojištění - už jsem se zkoušela ptát daň. poradců i právníků - ale co člověk to jiný názor - takže asi zase "jedna bota" schválená našimi zákonodárci - ale než bude náprava - tak pokud někdo má zkušenost s tímhle problémem tak napište - když se půjde na kontrolu na OSSZ , tak to teprve nastane - já už se ptala i na těhle úřadech, ale oni sami neví, jak to má být - akorát ví, že nemůže být ředitel i jednatel
děkuji všem