S.r.o. s jedním společníkem

• (neregistrovaný)

6. 3. 2015 9:32

Dobrý den,

už druhý den provádím průzkum jak si vyplácet odměny z vlastní firmy. Jsem jediný společník a jednatel bez zaměstnanců Studuji v předstihu, kdy čekám dopis potvrzující vznik firmy. Obor činnosti bude údržbářská a obecně montérská práce. Teď k věci.

Očekávám obrat firmy cca 130 000 až 180 000 ročně. Je to hodně málo a snad se to v příštím roku zlepší. Jelikož to je na hraně uživení, tak se samozřejmě dívám po možnostech, jak to daňově optimalizovat.

Původní myšlenka byla, že budu klasický zaměstnanec na minimální mzdu, dodám nějaké náklady a firma bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem bez zisku. Nyní jsem však zjistil, že mohu pracovat na DPP s odměnou pod 10tis měsíčně a sám si platit zdravotní pojištění a socialně pojištěn nebýt. Samozřejmě, že to není idealní varianta, ale v prvním roce bych uvítal co nejnižší náklady mojí práce. Předpokládám, že by tudíž moje celkové měsíční výdaje byly ve výší zdravotního pojištění 1150Kč. Pokud by byl na konci účetního období zisk firmy větší, tak bych si ho vyplatil po odečtení 19 procent a 15 procent srážková daň. Ale nepředpokládám to, pokud započtu paušál na auto nebo vezmu dalšího zaměstnance na DPP z rodiny.

Je moje úvaha správná? Nebo se jedná o souběh funkcí a je lepší si peníze vyplácet příkazní smlouvou a tu nad 2500Kč danit socialním a zdravotním pojištěním? Děkuji za nápady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).