Re: daňové přiznání
A neodradí Vás ani to, že když to neumíte dobře a přesto daňové přiznání pro zaměstnance zpracujete, že se tím prohlašujete za odborníka podle nového občanského zákoníku § 5? Když pak bude něco uvedeno nesprávně (bude následovat doměření daně a penále) budete nést následky?
V tomto případě má zaměstnanec povinnost si vyhotovit a podat DPFO sám! Vy nemáte žádné informace, protože nevíte jak uplatňoval své výdaje (buď ve výši 30% nebo skutečné výdaje) v dřívějších DP dle § 9, kdy přiznával příjmy z nájemného.
Ale to já vím, že podává on sám. Chtěla jsem mu jen ulehčit práci, je to starší člověk... Není problém vyplnit běžné daňové přiznání, ale nevím, kam tento příjem uvést. Pronajal jednou a vzniklo z toho toto. Následně v bytě bydlel sám. Proto nevím, když je to takhle vymáhané přes soud, jestli by se dalo postupovat podle § 9, když to jsou vlastně vysouzené peníze za nájem, který mu nájemník neplatil a uplatnit skutečné výdaje - poplatky exekuce, realitka, soudní poplatky nebo (pokud by to vyšlo lépe) paušální náklady. A nebo to brát jako ostatní příjmy § 10? Vzhledem k tomu, že předtím žádný nájem nebyl, tak bych se mohla přeci rozhodnout jak budu postupovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2015 11:10
Dobrý den, poradíte mi prosím. Jsem na prosto zoufalá a prostě neumím říct ne. Zaměstnanec po mě chce vyplnit daňové přiznání a já si s tím nevím moc rady. Můžete mi poradit? Jedná se o to, že v roce 2014 se soudil a vysoudil nějaké peníze. Jednalo se o nezaplacené nájemné za období, kdy pronajal byt. Kam uvést tento příjem? Jedná se o FO, nepodniká. Do § 9 nebo ostatní příjmy? A jak by to bylo s výdaji? Uplatnit 30 % nebo skutečné (výdaje za soudní poplatky, exekutor, poplatek realitce) podle toho, co bude výhodnější? Předem všem moc děkuji.