Re: Zrušení životního pojištění a dodaně
Měla byste si udělat sama DP za r.2014, kde do § 10 dodaníte všechny částky z této pojistky, které jste uplatnila pro odpočet daně. Např. jestli to bude 50 tis., měla byste dodanit 15% z 50 tis., to je fon ok. Můžou tam hrát roli další věci, např. penzijko, životko, úroky, dary, tak to může být i méně.
Takže si vezmu všechna potvrzení, o která se mi v jednotlivých letech snižoval základ daně a to dám do § 10? Pak se to normálně vynásobí 15 % sazbou daně?
Vyplníte příl.č.2 (tam dáte součet všech částek, které jste použila na odpočet)a odtud přenesete do ř.41 v DP, pak už sčítáte, jak je popsáno na jednotlivých řádcích. Pokud jste např. marodila nebo byla vedena na ÚP, tak byste ani nemusela nic doplácet. Odpočet na poplatníka se totiž nekrátí v žádném případě, máte nárok na celý rok tj. 24840,--
A všechny ty částky odpočtů budu asi muset dát do přílohy, že? Sice jsem nemarodila, ale mám minimální mzdu, takže pokud uplatním klasicky všechny odpočty a slevy na dani, tak se může stát, že mi to vyjde, že ani žádnou daň navíc platit nebudu a bude to v pořádku?
>>>>>>>>>>Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud jsem v
>>>>>>>>>>>minulosti měla 2 smlouvy o životním pojištění, tudíž
>>>>>>>>>>>jsem
>>>>>>>>>>>uplatňovala u obou nezdanitelnou část ZD (vyšlo to do
>>>>>>>>>>>12
>>>>>>>>>>>000 Kč), a jednu z těchto smluv jsem zjistila, musím
>>>>>>>>>>>to dodanit? A pokud ano, tak jakým způsobem to
>>>>>>>>>>>udělat?
>>>>>>>>>>>Děkuji
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>Pardon, jednu smlouvu jsem zrušila, omylem jsem se
>>>>>>>>>>přepsala.
>>>>>Ještě by mě zajímalo: je nějaký časový limit, za
>>>>>>které
>>>>>>se to dodaňuje nebo se to musí od začátku smlouvy?
>>>>>
>>>>>Pokud jste uplatňovala od začátku smlouvy, tak od
>>>>>začátku
>>>>
>>>>Děkuji. A ty jednotlivé odpočty je nutné dát k
>>>>daňovému přiznání jako přílohu?
>>>
>>>Nemusíte dávat přílohy.
>>
>>Ještě mám jednu otázku: Pokud je ta smlouva zrušena k
>>31.1.2015, tak se to dodaňuje až za zdaňovací období
>>roku 2015, tzn., že až příští rok?
>
>ano
.... a dodaňujete odpočty za posledních 10 let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2015 14:15
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud jsem v minulosti měla 2 smlouvy o životním pojištění, tudíž jsem uplatňovala u obou nezdanitelnou část ZD (vyšlo to do 12 000 Kč), a jednu z těchto smluv jsem zjistila, musím to dodanit? A pokud ano, tak jakým způsobem to udělat? Děkuji