Re: Domek k bydlení a částečně k podniká
>Dobrý den,
>jsem OSVČ, vlastním rodinný domek, kde trvale bydlím a
>část domku využívám k podnikání jako kancelář (20%).
>Výdaje na bydlení (elektřinu, materiál na opravu apod.)
>si částečně uplatňuji jako daňový výdaj (20%). Je to
>tak v pořádku?
Není (opravy,..) viz.
§ 25 odst. 1 písm. u) ZDP
>Dále si chci ověřit, zda úroky z úvěru na koupi tohoto
>domku, které si chci odečíst od základu daně, musím
>také pokrátit - čili odečtu si od základu daně jen 80%,
>které používám k soukromému bydlení?
§ 15 odstavec 3) ZDP
Použije-li se nebo používá-li se bytová potřeba podle písmen a) až h) nebo její část k činnosti, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, a nebo k nájmu, lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům uplatnit pouze v poměrné výši.
Ano, úroky z úvěru bych bych pokrátila
Pokud to chápu správně, musel bych mít domek zařazen v obchodním majetku, abych si mohl uplatňovat částečně výdaje z podnikání. Děkuji za objasnění.
V tom případě bych ale nemusel krátit úroky z úvěru, pokud uvažuji správně... Nikde neuvádím, že domek využívám k podnikání (pokud si tedy nebudu uplatňovat žádné výdaje na opravy, energie apod.) Ke své práci tu kancelář nutně nepotřebuji, pracuji spíše v terénu.
Akorát mi došlo, že domácí internet si částečně uplatňuji jako daňový výdaj (50% z faktury). A pak také nákup různé aparatury, kterou mám doma a těžko bych jí mohl někam přemisťovat (velká hmotnost) jsem si daňově uplatnil. Tak nevím:(
Spíš jde o ty opravy a případné technické zhodnocení nemovitosti, které se nedají bez vložení domu do obchodního majetku uplatnit daňově.
Kdysi jsem chtěla také uplatňovat část výdajů na kancelář do daňových výdajů. Ale nemám přípojku na elektřinu s podnikatelským tarifem, neplatím za část domu daň z nemovitostí jako za podnikatelskou nemovitost, nechci se dohadovat při kontrole, jestli kancelář má 20 nebo 22 m2 v poměru k celkovým m2 domu, a pak by ještě někdo mohl přijít s tím, že jsem měla kancelář rekolaudovat na nebytový prostor,....
Rozhodla jsem se raději uplatňovat výdaje procentem z příjmů.
Moc děkuji za cenné rady.... Nebudu tedy náklady na bydlení, opravy apod. vůbec uplatňovat jako daňový výdaj. Dům zařazený v obchodním majetku nemám. Paušální výdaje se mi kupodivu lnevyplatí, proto dokládám skutečné výdaje. Myslíte si, že když už jsem si uplatnil DPH z domácího internetu a počítače (které jsem zařadil do obchodního majetku), potvrzuji tím, že dům využívám i k podnikání, čili musím krátit ty úroky z úvěru?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 3. 2015 20:53
Dobrý den,
jsem OSVČ, vlastním rodinný domek, kde trvale bydlím a část domku využívám k podnikání jako kancelář (20%). Výdaje na bydlení (elektřinu, materiál na opravu apod.) si částečně uplatňuji jako daňový výdaj (20%). Je to tak v pořádku?
Dále si chci ověřit, zda úroky z úvěru na koupi tohoto domku, které si chci odečíst od základu daně, musím také pokrátit - čili odečtu si od základu daně jen 80%, které používám k soukromému bydlení?