Re: sleva na dítě a odečet na manžela v
Podejte si oba DP, manžel bude vyplacené bonusy vracet a vy si uplatníte (pokud máte příjem alespoň 51000) za celý rok. Manžel si uplatní všechny slevy stavební spoření a pod.). Do příjmů manžela se počítají i nemocenské dávky, tak že pravděpodobně přesáhl příjem 68000,- a vy si ho nebudete moci uplatnit do DP.
Dotaz byl také na uplatnění odpočtu na úroky - pokud jste ve smlouvě jako spoludlužník, můžete je uplatnit vy.
Děkuji za odpověď. Musí si manžel tedy požádat na OSSZ o potvrzení, kolik mu byly vyplaceny nemocenské dávky? Nebo jak doloží tento příjem? Zatím máme pouze potvrzení od zaměstnavatele a tam je těch 46 000.
Ještě jednou moc děkuji za pomoc.
Tak ještě jednou.
Manžel nemůže dostat vyplacený bonus, protože nemá dostatečný příjem. Do 51000,- se nemocenská nepočítá.
§ 35 c, odst. 4
Vy si nemůžete uplatnit slevu na manžela bez příjmu, protože má příjem vyšší než 68000,-. Do této částky se nemocenská počítá.
§ 35 ba, 1 b)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2015 23:17
Dobrý den,
mám prosbu. Manžel je zaměstnán, ale za rok 2014 měl příjmy pouze za 4 měsíce, než se mu stal úraz, od té doby je v PN. Slevu na dceru vždy uplatňoval on, tudíž ji má v PZP. Potřebovala bych pomoci s výpočtem.
Manžel má od zaměstnavatele v potvrzení příjem 46 379, pojistné 15770 = základ daně 62149, vyplacené měs. bonusy 2563. V potvrzení je období zapsané celé ( 1.-12.).
Manžel má potvrzení o pojistném zaplaceném na živ. poj. ve výši 1742 Kč.
Dále máme potvrzení o zaplacených úrocích za rok 2014- jedno je za celý rok ve výši 39395 Kč a druhé za období 14.10.-31.12 ve výši 902,20 Kč, potvrzení je vystaveno na manželovo jméno a já jsem uvedená jako další účastník.
A teď k otázkám:
1. Jak správně vyúčtovat v Přiznání uplatnění slevy na dceru? Můžeme použít pouze 4 měsíce a na zbytek roku podepsat čestné prohlášení, že neměl příjem, ze kterého by mohl slevu uplatňovat a na zbylých 8 měsíců si ji uplatním já, když on nedosáhne na rozhodný příjem 51 000?
2. Mohu si oba úvěry ze stavebního spoření uplatnit já ve svém Přiznání?
3. Mohu si uplatnit slevu na manžela za celých 12 měsíců nebo jen za 8?
4. Výpočet manžela bude tedy 62149 - 1742 = 60 407 = daň 9 060, sleva na poplatníka 24 840 = daň 0, dcera na 4 měsíce 4468, -vyplacené bonusy 2 563 = 1905, které mu ale FÚ nevrátí?
Děkuji moc za pomoc.