Re: DAP 2012 bonus-podvod zaměstnavatel
Asi bych byla opatrná, aby se to všechno ještě neobrátilo proti zaměstnanci. Věděl už od loňska, že si nechávali vyplácet bonusy (nevím, zda na neexistující dítě) a nic neudělal, ví zaměstnanec co má v prohlášení poplatníka vůbec vypsané a co kde "podepsal" ? Při dnešním stavu justice a vymahatelnosti práva bych neměla žádnou jistotu, že bude potrestán opravdový viník a ne zaměstnanec.
Ale je to neskutečný bordel.
Ano, právě že se bojíme, že pokud uvede do přiznání falešné údaje, odskáče to ve finále on a ještě tím třeba nějak očistí podvody zaměstnavatele a sveze se to na něj. On může mít něco jako pokud o daňový podvod nebo i jen nějaké podání vysvětlení-jenže běžný člověk se v tom nevyzná, neumím si dost dobře představit jak by to na FÚ vysvětloval. Co by se stalo, kdyto toto fiktivní dítě do přiznání neuvedl a požadoval bonus na své 2 skutečnéé děti?Když má v potvrzení že roční zúčtování daně bylo provedeno?
Skutečně a 100% se nejedná o jeho dítě. Prohlášení poplatníka pravděpodobně podepisují za zaměstnance, stejně tak i výplatnice. Chlapi je nedostávají.
Loni jsem tu řešila u jiného kamaráda(u této pražské firmy pracovali 2 kamarádi z našeho města), že si firma nechala od FÚ vyplatit bonusy za jeho dítě jakoby mu je vypláceli měsíčně (RČ pravděpodobně získali z jeho OP). toto jsme zjistili v potvrzení od zaměstnavatele, když jsme chtěli podat DP za 2013. No a protože už byl březen, tak si firma stáhla k sobě ještě 1-3/2014 a on nedostal nic. Tak jsme zachránili aspoň 9 měsíců, podá si ted DP sám.V práci pak měl velké zle, já se snažila domluvit s jejich účetní a ta s paní šefovou, ještě mě napadli že jim vyhrožuju když jsem je upozornila na to, že nedodržují ani základní věci ze zákoníku práce. ale já nevyhrožovala, jen jsem se jich zeptala zda vědí že nemůžou uplatnovat něco za zaměstnance, když to nemají od něho podepsané a jestli jsou ochotní mu ten bonus za celý rok mu vyplatit dodatečně, když ho čerpali neoprávněně. Volala jim i jeho družka, jestli si uvědomují že vlastně okradli jejich dítě.Odpověď? my ho nenutíme aby byl naším zaměstnancem a jestli se mu to nelíbí, být tu nemusí. v dnešní době však hurá za stálou práci. Každopádně tento kamarád dokonce od loňského jara dostává i výplatnice.
v hotovosti. takže si myslím, že by snad minimálně výplatnici měli i podepisovat, když nedostávají žádný pokladní doklad ani žádnou jmennou soupisku, kde by podepsali kolik že jim bylo ten který měsíc vyplaceno. nevím jak jejich účetní účtuje do pokladny vyplacené mzdy - na záladě čeho?no, ale vzhledem k tomu všemu co jsem zde napsala se nedivím...prostě účtuje.my měli kontrolu z inspektorátu práce a právě kvůli nepodepsaným výplatním páskám (výplatnice)bylo tytyty.neřešili zda šla mzda na účet nebo hotově. Podpis na výplatní pásce znamená, že byl zaměstnanec seznámen s tím, co mu ten měsíc bylo/nebylo zaplaceno ve mzdě aby si to mohl zjontolovat.A povinnost zaměstnavatele prý je (loni byla) prokázat že s tím zaměstnance seznámil. a to je právě ten jeho podpis.
No to je teda ale bor..l! Já bych to viděla tak, že vyplácí hotově a výplatnice mají i podepsané. Teď je otázka, jaké částky tam jsou.... Zřejmě je v této firmě možné všechno. A pokud někdo výplatnici podepíše za pracovníka, tak se mu bude opravdu těžko dokazovat, že peníze nedostal....
To je neskutečné!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2015 6:39
Již jsem zde řešila dotaz ohledně zpětného vyplacení bonusu na dvě děti za r.2012 - toto letos ještě lze. Ted kamarád donesl Potvrzení o zdanitelných příjmech od bývalého zaměstnavtele a my vůbec nevíme co s tím :-( aby neměl problém na FÚ
V potvrzení má kamarád uvedeno, že mu byl za období 1-6/2012 vyplácen bonus na NEEXISTUJÍCÍHO syna. Rodné číslo neznáme, jméno a příjmení má stejné jako kamarád. Ono dítko má RČ 94xxx, což skutečně je nesmysl aby bylo kamaráda, prvního syna měl až v roce 2002 a jmenuje se úplně jinak.
V potvrzení je dále uvedeno, že bylo provedeno roční zúčtování daně s nulovým výsledkem. Jak si toto vůbec může firma dovolit???? Už loni jsme s onou firmou řešili, že si nechala od FÚ vyplatit bonus na dítě zaměstnance,který mu ale nevyplatila. Pak ještě měl problém když se ptal, zda mu jej tedy vyplatí že by ho chtěl-no vysmáli se mu a nedostal nic. Ale že by si účetní dovolila falšovat údaje pro FÚ -to je teda vostrá a ještě mu to dá do potvrzení???? výplatní pásky nedostávali a ani dnes co vím nedostávají.takže vlastně si s bonusy šikovná účetní udělá co chce a od státu inkasuje.
Z oné firmy se s námi telefonicky nikdo nechtěl a nechce bavit, nic opravovat nebudou, potvrzení má, už u nich nepracije a nemá je otravovat. nebude lepčí do DAP napsat jen ty jeho skutečné děti, za který žádá o vyplacení bonusu a VYMYŠLENÉ dítě tam vůbec neuvádět? myslím že by ještě mohl mít problém on a vlastně by tím podvod firmy zlikvidoval. Moc děkuji.