Re: Ordinace přijaté zálohy od VZP
Zpracovávala jsem účetnictví zdr.laboratoři. Dělali jsme to tak, že laboratoř si vedla evidenci výkonů na VZP a každý měsíc od VZP obdrželi předběžné vyúčtování toho měsíce, kdy byly vyloučeny výkony pojištěnců jiných pojišťoven, výkony, které nehradili atd.... dle těchto vyúčtování jsem tvořila dohadnou položku.... a když poslali definitivní vyúčtování, které se lišilo třeba i o 500 tis. Kč, zaúčtovala jsem do výnosů a dohad jsem zrušila.... dlouho jsme to diskutovali s auditory, ale jiná cesta nebyla, zdravotní pojišťovny si dělají co chtějí.
Děkuji za odpověď. Oni právě narozdíl od ostatních pojišťoven neposíají nic, jen měsíční "Rozpis položek zůčtování" a tam je jen vyčíslení té zálohy a to zda je uhrazena na účetm nebo zápočtem (zápočtem s předchozích záloh :-D ).Lékařka je z toho také úplně vyřízená, protože vůbec neví, které výkony jí uznaly a které ne. A nelze nic dohledat. Napadlo mě, jestli neúčtovat rovnou vystavené faktury na 388 (388/602)? Pak až by přišlo vyúčtování zaúčtovala bych 311/388 a úhradu interním dokladem 324/311. Co myslíte? Je to velká hloupost? Moc děkuji za každickou radu.
Mirko, ještě jednou děkuji za odpověď. Když jsem si ji pozorněji pročetla, přišla jsem na to, že Váš postup byl vlasně stejný, jen se nevystavovali ty faktury jako u mé ordinace, ale jen vnitřní účtování? Chápu to tak? Co kdybych FaVystavené nechala zaúčtované 311/602 a udělala k 31.12.2014 interní doklad a převedla celou vyfakturovanou částku za rok 2014 na účet 388 takto: 388/311. Tím bych si jakoby " uhradila" ty vystavené faktury, aby mi "nevisely" na pohledávkách a zároveň bych měla částku na dohadné položce a to trošku elegantněji po účetní stránce, než když budu účtovat vystavenou fakturu rovnou 388/602. Mám už z toho v hlavě guláš, tak se omlouvám, že otravuji, ale nikdo jiný na mé dotazy k tomuto tématu neodpovídá. Díky díky za každičkou radu. Verča
Já vám rozumím, taky mi dlouho trvalo, než jsem to vnitřně strávila. U mě byl postup následující:
1) dle výkonů vystavená faktura 311/602
2) pojišťovna zaplatila jen část 221/311
3) na zbytek dobropis -311/602
4) na konci měsíce odhad, kolik nám cca ještě z tohoto měsíce doplatí na vyúčtování 388/602 ( ale nám opravdu na mail posílali výjezd z jejich systému, kolik činí neuznané položky....... nebylo to vůbec přesné číslo a konečný výsledek se mnohdy velmi lišil, ale byl to aspoň nějaký podklad pro vystavení DPA)
5) při vyúčtování 311/388 a rozdíl +/- 311/602
Mirko já Vás neskonale děkuji. Pro mě jsou to velmi cenné informace. Hned jsem volala na pojišťovnu a zjišťovala vše možné abych mohla vytvořit tu dohadnou položku. Budu kontaktovat paní lékařku, co vše může stáhnou z portálu přes který posílá faktury. Sama to zřejmě neví, protože mi říkala, že nic jiného od nich nemá a já na portál přístup nemám.
Protože pojišťovna neposílá úhrady ale zálohy, o kterých je přímo ve smlouvě napsáno, že budou finančně vypořádány v rámci celkového fin.vypořádání, nemohu je párovat s fakturami a tudíž tvořit dobropisy. Zkusím to takto nechat, to znamená celá vystavená fakturace pro VZP interním dokladem na 388/311 a uvidím co na to řekne auditor. Snad ze sebe neudělám úplného blbce a amatéra (což v vlasně v rámci účtování lékařské ordinace, VZP a jejich záloh vlastně jsem:-( .) Jestli budete chtít, můžu sem napsat jaký byl postoj daň.poradce k této mé smyšlenosti. Pokud Vás ještě něco napadne, budu ráda když mi to napíšete. Omlouvám se za sáhodlouhé zprávy a děkuji za Váš v tomto čase velmi drahocený čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2015 13:28
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s následujícím? Ordinace má smlouvu s VZP, ta každý měsíc roku 2014 posílá zálohu na předběžnou úhradu stále ve stejné výši, třeba ve fiktivní částce 10 kč. Každou z těchto plateb zaúčtuji 221/324.
Ordinace vystavuje faktury různě, někdy třeba 8Kč , jindy 12kč (opět jen naznačuji). Účtuji 311/602.
Pojišťovna udělá někdy v dalším roce 2015, celkové roční zůčtování za rok 2014 a já nemohu tušit jestli částka vyúřtování bude nižší než vyfakturované částky, nebo vyšší.
V loni nám kupříkladu přišlo I.vyúčtování o polovinu nižší než jsme vyfakturovali, pak přišlo další, kde douznali ještě další třetinu z vyfakturované částky a nakonec ve třetím přeúčtování nám uznali ještě o třetinu víc než jsme původně fakturovali.
co mám dělat? Vytvořit dohadnou položku aktivní, kdyby uhradili víc? A jak účtovat když vyúčtují míň?
Poznamenávám, že konečné vyúčtování za rok 2013 nám přišlo 12/2014. Děkuji za rady a zkušenosti