Re: opravné položky k pohledávkám
u všech pohledávek je třeba udělat inventuru, třeba některé ještě nejsou promlčené.
tvorba opravných položek je možnost, ne povinnost.pokud ale jste auditovaná firma, je to nutné.
pokud budete chtít něco odepsat,je top možné,ale raději až na základě rozhodnutí např. jednatele.
Děkuji, ale ještě prosím, podle čeho poznám, jestli je promlčená? Vím jen, že byly splatné do 31.12.2004 - 31.12.2006 ? Společnosti - odběratelé již neexistují nebo nereagovali na upomínání, firma již s nimi není v kontaktu. Máme na pohledávkách 187 tis. přičemž ty současné, které snad odběratelé doplatní jsou cca za 60 tisíc.Nemáme audit
obecně se pohledávka mezi dvěma podnikateli(firmami) promlčí za 4 roky od splatnosti.
pokud se ale snažíte nějak ty pohledávky vymáhat - soudní cestou např., tak se prmolčecí lhůta zastavuje,prodlužuje.
pokud odběratelé již neexistují,byli vymazáni např. z obchodního rejstříku,je to důvod pro odpis pohledávky.
odepsané pohledávky pak již sledujete jen podrozvahově.
pokud máte nějaké nezaplacené pohledávky více současnější, prostudujte zákon o rezervách.ke komu lze tvořit OP,ke komu ne,v jakých procentech,po jaké době od splatnosti. jen upozorňuji, že v roce 2014 došlo ke změně v tvorbě OP.
Asi se neumím správně vyjádřit. Tvořím běžně v účetnictví opravné položky. Jen prostě nevím, co s těmi starými - deset let, nesetkala jsem se s tím. Mohu tedy ty staré odúčtovat - odepsat promlčenou pohledávku 546/311 ? Jinak moc děkuji za podrobný popis problematiky.
Dobrý den,
mám podobný problém. Nemám moc zkušeností s opravnými položkami k pohledávkám. Můžete mi poradit? :)
Jedna pohledávka byla splatná k 14.5.2014, částka 34 945Kč a druhá k 8.7.2014, částka 13 346Kč. Obě jsou přihlášeny do insolvenčního řízení. Je možné zaúčtovat tyty pohledávky do nákladů. Chápu správně, že se musí na konci 2014 vytvořit opravná položka 548/391 v celé rozvahové hodnotě pohledávky? Až bude rozhodnutí soudu, tak zrušit opravnou položku 391/548 a pohledávku odepisovat podle §8a? Je to pro mě španělská vesnice.
k pohledávkám přihlášeným k insolvenčnímu řízení, lze tvořil OP dle paragrafu 8 zákona o rezervách ve výši 100% právě jen v roce přihlášení,předpokládám ve Vašem případě že v roce 2014.
Účtuje se : tvorba: 558/391.
Na základě výsledku insolvenčního řízení se OP zruší (nebo pokud Vám insolvenční správce pohledávku popřel): 391/558.
Nesmí se jednat o pohledávky,ke kterým obecně daňové OP tvořit nelze - viz paragraf 2.
Děkuji, teď jste mi zopakovala to, co jsem já také popsala. :o) jsem asi nevyjádřila správně dotaz. Jde mi to: ve chvíli, kdy zruším opravnou položku (skončí řízení), začnu pohledávku odepisovat. Jelikože je hodnota pohledávek jednoho dlužníka větší než 30 000kč, nelze do výše 100%. Musím tedy takto:
od splatnosti uplynulo
a) 18 měsíců, až do výše 50 % neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky,
b) 36 měsíců, až do výše 100 % neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky.
a tento odpis bude 546/311? je to trochu krkolomné :o) Nemám ráda neplatiče :-D
A ještě prosím. mám tady pohledávky z roku 2010, cca 90 000Kč. V tu dobu jsem účetnictví ještě nevedla já a k těmto pohledávkám nikdo nevytvořil opravné položky. Je ještě možné je nějak daňově odepsat nebo jen nedaňově?
takhle můžete taky tvořit OP, ale koukněte na paragraf č. 8, nekoukejte jen na paragraf 8a. v osmičce jsou OP u insolvencí.
a navíc, pletete si opravnou položku a odpis!
OP tvoříte těmi procenty.
odpis je,že máte zrušenou OP (391/558,příp.559) a pak pohledávku odepíšete, jednoduše ji vymažete z účetnictví (546/311).
u té pohledávky z roku 2010... vymáháte jí? máte třeba uznání dluhu?
opravné položky k pohledávkám
§8, odst. 3
Jestliže pominou důvody pro existenci opravné položky vytvořené podle tohoto ustanovení nebo na základě rozhodnutí poplatníka, je možné snížit vytvořenou opravnou položku na úroveň, která by mohla být vytvořena podle ustanovení § 8a. Poplatník pak pokračuje v tvorbě opravné položky podle § 8a.
toto jsem myslela
Nemám s tímto prakticky žádné zkušenosti. Nedaňově odepsat pohledávky je sranda, ale toto? :)
Když tedy vytvořím opravnou položku, snížím si základ daně a účet 391 bude stále viset v rozvaze. A kdy pomíjí důvody pro existenci opravné položky? Kdy ji zruším? Ukončením insolv. řízení s výsledkem, že pohledávka byla popřena, pak ji odepíšu. Kdyby jsme od dlužníka přece jen něco dostali, tak by se účtovalo jak?
záleží s jakým výsledkem ta insolvence skončí.
buď něco dostanete, anebo taky vůbec nic.
když dostanete poměrnou část: 221/311, snížení OP 391/558 a odpis zbytku 546/311.
když nedostanete nic,zrušíte OP a odepíšete.
k tomu odstavci 3: například přihlásíte pohledávku do insolvence, vytvoříte 100% OP. následně po nějaké době Vám ji insolvenční správce popře,vy zrušíte tuto 100% OP a budete tvořit OP podle paragrafu 8a,postupně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2015 7:25
Převzala jsem účetnictví,bývalá účetní netvořila opravné položky k pohledávkám a na účtu 311 jsou pohledávky po splatnosti od roku 2004!! Poradíte co s tím? Předpokládám, že jsou již promlčené. Mohu udělat odpis - i případně nedaňově, firma je stejně ve ztrátě. Děkuji moc za radu - spěchá.