Re: malá obec - externí mzdové účetnictv
Nic zvláštního oproti firmám ve mzdách není co se týká zaměstnanců. Zaměstnanci mají jenom oproti firmám plat a ne mzdu. Rozdíl je jenom u zastupitelů, ti mají funkční odměny. Jestli jste ve mzdách zběhlá, tak by to pro vás neměl být problém. Na stránkách mvcr.cz najdete pro veřejnou správu docela dobré pokyny k zastupitelům.
Přehledy se posílají stejné, hlášení taky. Nevím kam posílají Specifikace mzdových nákladů, jestli je tím myšlen
ten paskvil vyplňovaný v příloze části N, tak ten naštěstí už letos není, snad jenom když zaměstnávají od ÚP VPP, tak tam se posílají přehledy vyplacených platů.
Jedná se o klasický přehled mezd, hrubá, čistá odvody za zaměstnance, zaměstnavatele a pod., jenom si budete muset zadat v matrice u zastupitelů funkční odměny ze kterých se i při nepodepsaném prohlášení sráží zálohová daň a platí se pouze ZP a např. při volbách odměny členů volebních komisí, (tam se pouze daní), toto nejsou klasické pracovní poměry. Tedy předpokládám, že se jedná o neuvolněné zastupitele.
pokud nejsou jednotlivé programy propojené, např. z účetnictví je možné poslat mzdy se zaúčtováním, tak jenom vytisknete sestavy a předáte účetní, já také tak účtuji nevyhovují mi v programu mezd nastavené analytiky, v úču mám svoje, tak že vytisknu sestavy podle nich si udělám předpis mezd, ale používám program KEO
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2015 16:21
Dobrý den ve spolek,
prosím vás někoho o radu a názor.
Mám tu poptávku z malé obce, která by ode mě chtěla zpracovávat externě mzdové účetnictví. 3 zaměstnanci a zbytek zastupitelé + dohodáři, celkem do 15 mezd zhruba...
Obec doteď vše zpracovávala sama v programu VEMA s platnou legislativou pro obce.
Já tedy dosud znám pouze mzdové účetnictví firemní. Můžete mi někdo vypíchnout zásadní odlišnosti ve mzdách pro takovou obec ? Musí obec vykazovat na úřady např. nějaká hlášení odlišně od firem? Vím jen že posílájí čtvrtletní Specifikace mzdových nákladů....
Existuje někde na internetu ucelená metodika pro obce, kde se dozvím, jak na jejich mzdy ?
Já používám Money S3, jakou výčetku mezd bych měla tvořit pro účetní na obec, aby si podle toho mohla dobře zaúčtovat ? Myslím, že ta Vema by neměla být nutná ji používat...
Pořád mi to vrtá hlavou , jestli se do toho dostanu takhle za běhu, abych si na sebe nenabrala zajíce v pytli... Děkuji za názory :-)