Neplac.volno x ukončení prac.poměru

• (neregistrovaný)

12. 3. 2015 9:44

Dobrý den, prodloužila jsem si rodičovský příspěvek ze 3 let do 4 let věku dítěte, přičemž zaměstnavatel je ochoten přistoupit na neplacené volno. Ten rok neplaceného volna se mi započítává do důchodu nebo ne? Neplánuju, že bych se do firmy jěště po těch 4 letech vrátila.Je pro mě lepší skončit po těch 3 letech dohodou, když plánuji vykonávat něco jiného nebo vzít si neplacené volno? Děkuji předem za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2015 10:10

xJ (neregistrovaný)

Re: neplac.volno x ukončení prac.poměru
      Když ukončíte PP, tak osobní péče o dítě do 4 let věku je náhradní doba pojištění, která se započítává do doby pojištění potřebné k získání důchodu jak ženám, tak mužům.
      Na ZP byste se nahlásila jako osoba pečující o jedno dítě do 7 let a pojistné by platil stát.
      Tak že záleží na vás, zda se se zaměstnavatelem dohodnete na skončení, pro zaměstnavatele by to byla výhoda, že by věděl, že už s vámi nemá počítat a mohl by sehnat nastálo dalšího zaměstnance.

• 12. 3. 2015 10:30

Fialková (neregistrovaný)

A když pečuju o 2 děti do 7 let (ta stařší chodí do školky), mění se tím něco? Děkuji.

• 12. 3. 2015 10:32

xJ (neregistrovaný)

nemění, stát je plátcem ZP za osoby pečující o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let

• 12. 3. 2015 10:47

Fialková (neregistrovaný)

Moc děkuju za rady. Zatím nemá zaměstnavatel potřebu nikoho na mé místo shánět, takže ještě pouvažuju. A kdybych měla to neplacené volno a po těch 4 letech skončila, tak by to asi neměl být problém, že? Nebo pokud by mé místo zrušil, tak bych měla nárok na odstupné? Díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).