Re: ZTP/P - 2 souběžné DPP, slevy na dan
Protože z DPP do 10 tisíc měsíčně, kde není podepsané prohlášení (což je případ té druhé DPP), je srážena srážková daň, nikoliv zálohová. A srážkovou daň bylo možno zúčtovat v daňovém přiznání jen v roce 2014, 2013 to nešlo a 2015 to už zase nepůjde. Pokud se mýlím, tak mě prosím někdo opravte :-)
Je Vaše kamarádka daňový rezident či nerezident?
V roce 2015 lze z dohody o provedení práce se srážkovou daní (u daňových rezidentů ČR) uplatnit tutu daň v daňovém přiznání.
Změna byla, ale u srážkové dani u autorů, tam již srážková daň uplatnit v DP v roce 2015 nelze.
ZDP § 36 ve znění platném v roce 2015
(7) Zahrne-li poplatník, který je daňovým rezidentem České republiky, veškeré příjmy uvedené v § 6 odst. 4 do daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém byly příjmy vyplaceny, započte se daň sražená z těchto příjmů na jeho daň.
ZDP § 36 ve znění platném v roce 2014
(7) Zahrne-li poplatník příjmy uvedené v § 6 odst. 4 nebo § 7 odst. 6 do daňového přiznání, započte se daň sražená z těchto příjmů na jeho daň.
Kamarádka je rezident, takže hurá, ono to půjde i v roce 2015! Jéé, moc Vám děkuju. Já mám zafixováno, že srážkovou daň s výjimkou roku započíst nelze, a uteklo mi, že je to jinak. Rukama mi procházejí autorské honoráře, tak se mi to popletlo, že ta nemožnost zúčtovat srážkovou daň ve 2015 neplatí obecně, ale jen pro autory. MOC VÁM DĚKUJU!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2015 0:32
Prosím zkušené o radu. Nejdříve popíšu situaci a pak se zeptám :-)
Moje kamarádka je ZTP/P, trvalá invalidita 3.stupně. Přivydělává si z domova přes PC pro 2 zaměstnavatele, má tedy dvě DPP, každou na pár tisíc Kč měsíčně. U jednoho zaměstnavatele podepsala prohlášení, u druhého nikoliv. Teď jí dělám přiznání a vidím, že za rok 2014 si může započíst sraženou daň z druhé DPP na celkovou daňovou povinnost a stát jí veškeré daně vrátí, protože celkově nevyčerpá ani základní slevu na poplatníka, natožpak ty slevy na invalidy.
Dotaz se týká roku 2015:
Kamarádka má v r.2015 pořád oba přivýdělky, u jedné DPP podepsala prohlášení, u druhé DPP nikoliv. Ze druhé DPP jí tedy zaměstnavatel MUSÍ srážet srážkovou daň 15%. Jenže mi došlo, že tu srážkovou daň už kamarádka nijak nedostane zpátky, protože za 2015 jí nebudu moci udělat přiznání k DPFO a odečíst srážkovou daň z druhé DPP, jako to šlo za 2014.
Ptám se tedy - lze jí nějak pomoct, aby se jí i za rok 2015 mohla vrátit celá daň? Napadají mě takové šílenosti jako že by podepsala prohlášení v obou zaměstnáních (už vidím, jak nadskakujete :-)) s tím, že by v jednom uplatňovala jen tu základní slevu na poplatníka a ve druhém jen tu slevu na invaliditu.
Součet příjmů u obou DPP je měsíčně cca 13 tisíc hrubého - kdyby tyto příjmy měla u jednoho zaměstnavatele, tak by daně neplatila vůbec, protože by jí to pokryla jen základní sleva, ani by nemusela uplatňovat tu invaliditu.
Moc ráda bych kamarádce pomohla - je na vozíku, špatně pohyblivá, stará se o dvě malé děti a snaží se přivydělat si, co to jde. A ty daně mi v jejím případě připadají dost nespravedlivé.
Děkuju všem za reakce.