Re: Dohoda o provedení práce u OSVČ
Ano, příjem z dohod můžete uvést v daňovém přiznání.
S tím soc. pojištěním záleží na tom, zda máte měsíčně na některé z dohod příjem vyšší, jak 10.000 Kč. To by se z té dohody už odvádělo sociální pojištění a příjem OSVČ by se bral jako vedlejší. Ale vzhledem k uvedené cekové výši příjmů z dohod to nepředpokládám.
A na vysvětlení: to že máte z dohod vyšší příjem, není rozhodující, důležité je, aby vám z dohody nebo pracovního poměru odváděl zaměstnavatel pojištění...pak je OSVČ vedlejší. Pokud nikdo soc.poj. neodvádí, musíte jej odvést vy z podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2015 19:51
Dobrý den, prosím o radu. Jsem OSVČ a mám zároveň dvě DPP. Mám dvě potvrzení o provedení srážkové daně. Můžu si toto přidat ke svému DP a snížit tak daň (nemám podepsáno prohlášení)?
Ještě jedno ujištění - když mám tyto dvě dohody, tak pro sociální pojištění je podnikání bráno jako hlavní příjem, že? Není to bráno jako zaměstnání i když mám celkem na dohodu za rok příjem 151.tisíc zatímco z podnikání mám méně? Děkuji. Marťa