Příjem podle § 10

• (neregistrovaný)

15. 3. 2015 22:01

Dobrý večer, jsem OSVC podávám DP podle § 7. Mám příjem 12 000 Kč z prodeje auta, které je v OM . Jelkož uplatnuji výdaje % z příjmu zdaním příjem 12 000 Kč podle § 10 ? Nebo se zdanují příjmy až od 30 000 Kč ? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2015 7:54

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: příjem podle § 10
      A co na to zákon?

ZDP § 4 odstavec 4
      (4) Obchodním majetkem poplatníka daně z příjmů fyzických osob se pro účely daní z příjmů rozumí část majetku poplatníka, o které bylo nebo je účtováno anebo je nebo byla uvedena v daňové evidenci. Dnem vyřazení určité složky majetku z obchodního majetku poplatníka se rozumí den, kdy poplatník o této složce majetku naposledy účtoval nebo ji naposledy uváděl v daňové evidenci.

Tazatel by musel vést účetnictví, aby mohl současně uplatňovat výdaje procentem z příjmů a přitom mít obchodní majetek.

• 16. 3. 2015 7:20

mirka..p (neregistrovaný)

Pokud byste auto vyřadil před prodejem z OM, danilo by se dle §10 a tato částka by nepodléhala odvodům ZP a SP,
      Pokud auto není vyřazeno z OM, daní se podle §7 s tím, že uplatníte výdaje procentem i z částky 12.000 Kč.

osvobození do 30.000 Kč se týká příjmů podle §10/1/a...tedy:
      příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného nájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, které nejsou provozovány podnikatelem,

a to prodej movitého majetku není....

• 16. 3. 2015 7:52

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Vozidlo nemůžete mít v obchodním majetku v době, kdy uplatňujete výdaje procentem z příjmů. A pokud ho nemáte v obchodním majetku, tak příjem z prodete vozidla bude spadat pod § 10 ZDP
      Pokud není tento příjem osvobozen.

• 16. 3. 2015 7:59

mirka..p (neregistrovaný)

No tak to vidíte, sama jsem to tu minulý týden psala....ach jo, asi dnes nebudu dělat žádná daňová přiznání...to by to dopadlo....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).