Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2015 23:43
Dobrý den, jsme malá firma, která vyrábí kuchyňské linky (resp. výrobu provádí subdodavatel, my kupujeme spotřebiče, drobný materiál pro výrobu, jezdíme ke klientům a zaměřujeme kuchyňské linky, děláme návrhy a veškerý servis).
Zároveň však i prodáváme spotřebiče bez montáže tzn., zde už se nejedná o výrobu.
Vzhledem k tomu, že se však jedná v prvním případě o výrobu, přistupujeme k tomu tak i z účetního hlediska, to znamená účtujeme o nedokončené výrobě. Na konci roku nám zbyly 4 linky nedokončené. Účtuji tedy 121/611. No a jde mi o to, jak v našem případě počítat výrobní a správní režii. Je totiž těžké určit, jaká část nákladů připadá na výrobu a jaká část už na prodej spotřebičů. Radila jsem se o tom s mojí známou a ta mi z důvodu opatrnosti tvrdí, že veškeré náklady do haléře (nájemné, telefony, nevýrobní mzdy, drobný majetek, no prostě všechno na účtech 5. skupiny, kromě 501 a 504, kde je přímý materiál a prodané zboží) dát na výrobní a správní režii, rozúčtovat procentuelně na jednotlivé zakázky dle hodnoty zakázky. Tímto způsobem by zbyly režijní náklady na ty nedokončené zakázky na konci roku a to by nám samozřejmě navýšilo zisk.
Osobně mi to přijde až moc velká opatrnost a to i z toho důvodu, že jsme třeba dostali za prodej spotřebičů bonusy, což dělá docela dost a ani o tuto sumu by náklady neponížila, protože z toho nelze určit, kolik těch bonusů přijde k prodanému zboží a kolik ke spotřebičům na zakázku.
Známá pracuje ve výrobní firmě, která má i auditory a daňové poradce, takže vše je řešeno do puntíku, ale nevím, jak toto řeší nějaká malá firma, já se s výrobnou setkávám prvně a firma je nová, takže se nemám čeho chytit.
Mohl byste mi prosím někdo poradit, jak z toho ven. Jsem strašně bezradná a zoufalá. Moc děkuji za případné rady!!!!