Re: Nezaúčtovaná DPPO v min. letech
Mohla by jste mi to prosím upřesnit:
takže pokud byla daň z příjmu právnických osob za rok 2011 30.000,--, tak mám nechat na nerozděleném zisku (428) hrubý zisk a letos
mám tu částku daně na účet 341 proúčtovat s účtem 426 - tím se nerozdělený zisk poníží a na účtu 428 zůstane částka původní??
Teď jsem zjistila, že to DPPO "zapomněla" zaúčtovat i v roce 2006 a 2010.... :-(((
Sama od sebe nemůžete s prostředky na účtu 428 nic dělat.
Právě proto je zde účet 426. Takže na základě dokladové inventury k 31.12.2014, která bude podložena doklady, proúčtujete závazek vůči FÚ a namísto do nákladů zaúčtujete dotčené daně na účet 426.
Musíte to pak uvést v příloze k účetní závěrce.
V příloze jako závazek vůči FÚ uvést můžete, myslím že i bez rozlišení, kdy se dlužilo.
Ale co uvést musíte, to je, proč má najednou účet 426 zůstatek.
Ten rok 2006 je divný. To nebyla daň za tento rok nikdy zaplacena? A FÚ neobstavil bankovní účet firmy, nic?
No něco placeného tam je - odepisuje účet 341, ale nemá ho zatížený, tak je divné, že se jí to neprojevuje v rozvaze. Nemám tady účetnictví z toho roku a archiv mi nevytiskne rozvahu, abych ten pohyb viděla. Musím počkat na fyzické papíry.
Zatím děkuji za vaši pomoc a čas. Kdyby něco, tak se s dovolením zase ozvu. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2015 12:24
Dobrý den,
prosím o radu jestli je to možné.
Kontroluji účetnictví po své předchůdkyni a přišla jsem na to, že v roce 2011 nezaúčtovala DPPO a tím zůstal hrubý zisk na účtě 428 a prázdný účet 341. Můžu to spravit a správně přeúčtovat v roce 2014 - 428/341 i když je to z minulých let???
Dřív jsem na to nepřišla, protože daň nebyla zaplacena a já teď kontroluji zůstatky účtů přes Daňovou informační schránku a zjistila jsem, že tam evidují dluh.
Děkuji Věra