Re: jsem stále OSVČ vedlejší?
Zdravotní pojištění - jste zařazená v kategorii
E – Ženy na mateřské nebo osoby na rodičovské dovolené (podle zákoníku práce
nebo
L – Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku ?
Protože u kategorie L je uvedeno "Do této kategorie se nemůže zařadit osoba, která má příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti."
http://vzp.cz/platci/informace/stat
No nazdar, tak to mi teda ta pracovnice skutečně dobře poradila. Mám tam vyznačeno E + L.
Nejste OSVČ vedlejší.
Pro OSSZ - jste hlavní a musíte platit min. zálohy.
Pro ZP - jste také hlavní, ale nemáte stanoveny minimální zálohy - z důvodu péče o dítě (děti). Zálohy na ZP budete platit podle přehledu za min. rok. V prvním roce nevím, jestli je nutné platit zálohy, ale kdyby jo, tak po podání přehledu Vám vrátí (podle výdělku).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2015 8:52
Dobrý den,
prosím o radu. Měla jsem RD vybraný na 2 roky. Už ho nepobírám, v práci mám nahlášenu RD do 3 let.
Mám čerstvě ŽL a na zdravotní poj. mi paní poradila, ať tam zaškrtnu péči o děti do 15 let - tudíž vedlejší činnost a neplatit zálohy.
A na ČSSZ se teprve chystám v pondělí - mám tam zaškrtnout péči o dítě nebo tam to mají jinak a jsem už skutečně na hlavní?
Nemáte zkušenosti? děkuji