Re: Paušál na auto - mohu uplatnit ?
Auto nezahrnuté v obchodním majetku a používané v podnikání:
buď uplatníte výdaje výpočtem cestovních náhrad, nebo paušálem 4000,-/měsíc ... nesmí se ale uplatnít, pokud autem jezdí i jiná osoba
Re: Paušál na auto - mohu uplatnit ?
Krásný slunečný den všem, jsem drobný živnostník a
chci Vás poprosit o radu. Mám auto (menší dodávku),
která je moje soukromá, ale využívám ji k firemním cestám
Mohu si v tomto případě uplatnit měsíční paušál na auto ? Pokud ano, v jaké výši ?
Auto nezahrnuté v obchodním majetku a používané v
podnikání:buď uplatníte výdaje výpočtem cestovních náhrad, nebo
paušálem 4000,-/měsíc ... nesmí se ale uplatnít, pokud autem jezdí i jiná osoba
Mohu ještě dotaz, kam tuto čátku 12x4000 tj. 48.000,-- uvedu do přiznání, myslím na jaký řádek ? Bude tento výdaj zohledněn i pro zdravotní a sociální pojištění a nebo má vliv pouzde na daň ? Děkuji M
Náklady na auto paušálem můžete uplatnit 48.000 ročně pokud používáte auto i pro soukromé účely. Jedná se o takzvaný nepeněžní výdaj snižující základ daně. V DE vedete peněžní deník a nepeněžní deník. Ovlivňuje to i ZP a SP. V podstatě si to můžete představit, jako kdyby jste platil třeba za telefon(tím myšleno nákladově). V daňové přiznání DPFO pro tento náklad není samostatný řádek. Tuto částku zahrnete s ostatními náklady na řádku 102 přílohy č. 1. Nezapomeňte udělat daňové přiznání k silniční dani a odvézt silniční daň( mělo být do 31.1.2015). I kdyby bylo auto osvobozené od silniční daně (např LPG) musíte odevzdat nulové daňové přiznání k silniční dani.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2015 12:46
Krásný slunečný den všem, jsem drobný živnostník a chci Vás poprosit o radu. Mám auto (menší dodávku), která je moje soukromá, ale využívám ji k firemním cestám ... Mohu si v tomto případě uplatnit měsíční paušál na auto ? Pokud ano, v jaké výši ?