IČO na faktuře

• (neregistrovaný)

21. 3. 2015 19:56

Poskytuji úklidové práce. Nejsem plátce DPH. Vystavuji faktury tak, že tam uvádím svou adresu, své IČO a uvádím, že nejsem plátce DPH. U odběratele uvádím jen jméno a adresu - FO. Faktury jsem dosud posílala jen mailem tj. bez podpisu a razítka. Nyní došel odběratel s tím, že změnil účetní, který mu sdělila, že neexistuje,abych jim dávala faktury bez jejich IČa, bez podpisu a razítka. Velmi nevybíravým způsobem mi sdělil, že buď všechny faktury r. 2014 předělám, nebo mi za provedené práce již nezaplatí. Nikde jsem nenašla, že by faktura od neplátce DPH musela výše uvedené údaje obsahovat... nebo má můj odběratel pravdu a musím mu dát opravené doklady?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2015 21:06

.. (neregistrovaný)

Re: IČO na faktuře
      Nikde není stanoveno, co má být na "faktuře" uvedeno.
      Určité náležitosti stanoví NOZ
      § 435
      (1) Každý podnikatel musí uvádět na obchodních listinách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu své jméno a sídlo. Podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku uvede na obchodní listině též údaj o tomto zápisu včetně oddílu a vložky; podnikatel zapsaný v jiném veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do tohoto rejstříku; podnikatel nezapsaný ve veřejném rejstříku uvede údaj o svém zápisu do jiné evidence. Byl-li podnikateli přidělen identifikující údaj, uvede i ten.

Zeptala bych se klienta, zda šel s požadavkem na doplnění razítka a podpisu také za dodavateli, jako jsou telefonní společnosti nebo dodavatelé energií.
      Pokud je ale klient hulvát a v hlavě má vymeteno, tak, pokud budete chtít za svoji práci zaplatit, moc možností nemáte.
      Máte uzavřenou smlouvu? Máte tam stanoveno, jakým způsobem budete předávat klientovi faktury? A co přesně budou obsahovat? Ptám se, kdyby došlo k soudu.

• 21. 3. 2015 21:12

.. (neregistrovaný)

Re: IČO na faktuře
      >>Poskytuji úklidové práce. Nejsem plátce DPH.
      >>Vystavuji
      >>faktury tak, že tam uvádím svou adresu, své IČO a
      >>uvádím, že nejsem plátce DPH. U odběratele uvádím jen
      >>jméno a adresu - FO. Faktury jsem dosud posílala jen
      >>mailem tj. bez podpisu a razítka. Nyní došel odběratel
      >>s
      >>tím, že změnil účetní, který mu sdělila, že
      >>neexistuje,abych jim dávala faktury bez jejich IČa,
      >>bez podpisu a
      >>razítka. Velmi nevybíravým způsobem mi sdělil, že buď
      >>všechny faktury r. 2014 předělám, nebo mi za
      >>provedené
      >>práce již nezaplatí. Nikde jsem nenašla, že by
      >>faktura
      >>od neplátce DPH musela výše uvedené údaje
      >>obsahovat...
      >>nebo má můj odběratel pravdu a musím mu dát opravené
      >>doklady?
      >
      >Nikde není stanoveno, co má být na "faktuře" uvedeno.
      >
      >Určité náležitosti stanoví NOZ
      >§ 435

>Zeptala bych se klienta, zda šel s požadavkem na
      >doplnění razítka a podpisu také za dodavateli, jako jsou
      >telefonní společnosti nebo dodavatelé energií.
      >Pokud je ale klient hulvát a v hlavě má vymeteno, tak,
      >pokud budete chtít za svoji práci zaplatit, moc
      >možností nemáte.
      >Máte uzavřenou smlouvu? Máte tam stanoveno, jakým
      >způsobem budete předávat klientovi faktury? A co přesně
      >budou obsahovat? Ptám se, kdyby došlo k soudu.

http://www.az-data.cz/clanky/jak-ma-vypadat-faktura-vzor-faktury
      Citace ze článku Jak má vypadat faktura?
      "Faktura nemusí být podepsaná, můžete ji poslat odběrateli i mailem. V případě faktur od mobilních operátorů nebo za elektřinu podpis a razítko také nikomu nechybí. Obdobné je to s razítky. Pokud ale narazíte na člověka, který účtuje už tři sta let a v životě něco takového neviděl a nepřijme, tak Vám stejně nezbyde fakturu vytisknout, orazítkovat, podepsat (modře!) a poslat poštou. Aspoň, že to už nemusí vést kočár tažený koňmi."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).