Re: Do kdy musím podat přiznání a zaplat
Jen doplnění - výše uvedené termíny jsou pro podání a zaplacení v případě, že nechcete platit pokuty a úroky z prodlení.
Termín pro podání řádného daňového přiznání ke nejpozději do 1.4.2015 (pokud nevyužijete služby daňového poradce)
Stejný termín je i pro zaplacení daně, v ten den musí být již nedoplatek na účtu FÚ či v pokladně FÚ.
No a pak člověk nemá být zmaten, všude se dočte něco jiného, jinde jsem zase četl, že bez sankcí lze do 5.4., že snad 5 dní se sankce nepočítá.
Ono datum 9.4. by se týkalo čeho? Protože jestli je to už se sankcemi, pak asi nebude rozdíl, zda 9.4. nebo třeba 12.4. (?)
Zeptám se jinak, můžu daňové přiznání poslat přes datovku 31.3. a daň odnést na pokladnu finančního úřadu asi 7. nebo 8. dubna?
Bohužel mi vychází vyšší daň, než s jakou jsem počítal, nějak jsem si to špatně naplánoval a budu ještě na poslední chvíli shánět peníze, ale v tu dobu okolo 7.4. očekávám nějaké platby.
Daňový řád
§ 250
Pokuta za opožděné tvrzení daně
(1) Daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit pokutu, nepodá-li daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání, ačkoliv měl tuto povinnost, nebo učiní-li tak po stanovené lhůtě, a toto zpoždění je delší než 5 pracovních dnů, ve výši
a) 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daně,
b) 0,05 % stanoveného daňového odpočtu za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanoveného daňového odpočtu, nebo
c) 0,01 % stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daňové ztráty.
Úrok z prodlení
§ 252
(1) Daňový subjekt je v prodlení, neuhradí-li splatnou daň nejpozději v den její splatnosti.
(2) Daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit úrok z prodlení za každý den prodlení, počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby včetně. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. Pokud je pro daň stanoven náhradní den splatnosti, běží úrok z prodlení počínaje pátým pracovním dnem následujícím po původním dni její splatnosti.
Jestlipak ten lumpík ví, že mu takto šetříte penízky, nemluvě o tom, že už jste mohla mít "volný víkend". Ale taky ještě čekám na 2 opozdilce, takže volno bude až v dubnu. Všem přeji pevné nervy a hlavně zdravíčko při této náročné činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2015 10:17
Jsem trochu zmaten z termínů. Mohu se zeptat, který nejposlednější den je možné prostřednictvím datové schránky poslat přiznání k DPFO?
A když podám přiznání přes datovku, který nejpozdější den mohu na pokladnu finančního úřadu odnést daň? Budu platit v hotovosti
Děkuji.