Re: odpovědnost za správnost dokladu
Kdysi jsem četla zajímavý rozsudek soudu. Včera jsem chtěla ten rozsudek najít, ale při závěrkách je toho už moc.
Firma žalovala externí účetní, že zaúčtovala faktury s plněním "prodej pozemku" s DPH. A na základě jejího účtování firma odvedla DPH. Následně se zjistilo, že prodej pozemku měl být bez DPH. Firma podala dodatečná přiznání k DPH na snížení daňové povinnosti, ale už bylo pozdě. Tak žalovala externí účetní a chtěla po ní náhradu.
Externí účetní se hájila tím, že faktury si ve firmě vystavovali sami a ona je jen zaúčtovala. Soud nakonec rozhodl ve prospěch žalobce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2015 22:31
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat kdo zodpovídá za správnost dokladu v účetnictví? Jde mi o to, že klient si chce dát do nákladů něco co já bych tam osobně nedávala, moc to tedy nesouvisí s podnikáním. Ale prý si to odůvodní, dobře. Chtěla jsem to raději dát nedaňově, protože podle mě já budu zodpovídat za zaúčtování, ale on už to má v DPH, protože to si dělá sám. Tak jsem trochu v rozpacích :-(