Půjčka společníka v Eurech prosím!

• (neregistrovaný)

25. 3. 2015 10:36

Mohli byste mi poradit? Pokud půjčím společnosti finanční prostředky v Eurech (uhradím z korunového účtu částku v Eurech), tak oni si to přepočítají do účetnictví kurzem ke dni, kdy jim to půjčím asi, můj kurz, který měla banka není asi směrodatný, je to tak? Půjčka bude na dobu delší jak 1 rok, otázka zní, v jakém kurzu to dostanu zpátky, bude to v kurzu, který byl, když jsem to společnosti půjčil nebo to bude v kurzu, který bude, když mi to budou vracet? Anebo se bere potaz částka v korunách, která se mi odepíše z účtu, když částku půjčuji?
    Děkuji moc za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2015 13:27

Vlad

Re: Půjčka společníka v Eurech prosím!
      Příliš komplikované, pokud tím tedy nesledujete nějakou daňovou optimalizaci... Proč společnosti nepůjčíte koruny, se kterými si pak firma bude dělat co potřebuje. Všechny kurzové rozdíly pak zůstanou ve firmě a po čase Vám vrátí zapůjčenou částku v korunách ve stejné výši, jakou jste zapůjčil (+ případné úroky).

• 25. 3. 2015 13:49

Mil (neregistrovaný)

Bylo by to přímo platbou, která je požadována v Eurech a potřebují jí provést hned, tak proto takhle komplikovaně. Myslíte, že by šlo dohodnout, že mi vrátí částku, kterou mi odepíše banka v Kč? Bylo by to pak méně komplikované? Děkuji.

• 25. 3. 2015 21:40

Věra Z (neregistrovaný)

Půjčku společníka firmě v eurech firma přijme kurzem ČNB den připsání na účet. Má být o tom sepsáná "zápůjčka", kde je uvedeno jak se bude půjčka vracet jestli v eurech nebo může i v Kč. Firma eviduje eura, které přepočítává platným kurzem k 31.12.a tím vzniknou kurz.rozdíly. Při vracení půjčky např. v korunách se koruny přepočítají na eura a vznikají taky kurz.rozdíly.Půjčka se vrací kurzem dne výplaty (dne vráceni). Vrací se do počtu (částky) půjčených eur.

• 26. 3. 2015 10:24

Mil (neregistrovaný)

Děkuji za vysvětlení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).