Převod podílu a půjčka společníka

• (neregistrovaný)

25. 3. 2015 12:28

Dobrý den,
    potřebovala bych jednu radu. Přečetla jsem toho dost na netu, ale mám v tom zmatek.
    SRO má 3 jednatele - 1 jednatel prodává svůj obchodní podíl další osobě. Zároveň má v SRO půjčku společníka. Chce to udělat tak, že vrátí půjčku SRO do pokladny a aby nenavyšoval SRO pokladnu, tak za tu stejnou cenu prodá svůj podíl (tudíž SRO mu vyplatí částku z pokladny). Nevím, jestli to tak projde.
    Chci se zeptat, kromě toho, že to budu muset zaúčtovat do pokladny a půjčky. Projeví se to na účtě základní kapitál nebo jinde?

moc děkuji
    Jarka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2015 13:15

Vlad

Re: převod podílu a půjčka společníka
      To je opravdu nějaká divoká konstrukce. Jednatel nemá co prodávat obchodní podíl, protože obchodní podíl vlastní společník. Předpokládejme tedy, že jste chtěla napsat společník místo jednatel. Pokud společník prodává podíl jiné osobě, pak bych předpokládal, že případné peníze obdrží od této osoby a ne od eseróčka. Zkuste vymyslet něco jiného.

• 25. 3. 2015 13:25

jarucha (neregistrovaný)

Pardon, máte pravdu. Psala jsem to ve spěchu a nezkontrolovala si to.
      Samozřejmě společník prodává svůj podíl - část prodává druhému společníkovi a část třetí osobě. A zároveň musí vyřešit svoji půjčku společníka a musí to vrátit SRO. Ale tím se zvýší pokladna a to žádný ze společníků nechce. Tak navrhují, že část podílu, který kupuje druhý společník, vyplatí z pokladny SRO. Ale nejsem si jistá, zda to není blbost. Neměl by i společník platit ze svého nebo to platí firma?

• 25. 3. 2015 13:34

Vlad

Jak jste správně uvedla, je to blbost. Jak už jsem psal, společník to musí platit ze svého. S pokladnou firmy to nemá co dělat. Pokud se týká oné půjčky, starý a nový společník mezi sebou mohou uzavřít smlouvu o převzetí této půjčky nebo něco podobného, ale opět to nemá s financemi ve firmě co dělat. Vše si vypořádají společníci mezi sebou. V účetnictví se to projeví maximálně změnou na analytických účtech, kde se evidují vklady společníků.

• 25. 3. 2015 13:49

jarucha (neregistrovaný)

Ano, máte pravdu. Jak je to napsané, tak je mi to jasné.
      Jen nevím, jak vymyslet půjčku společníka. Společník chce odejít z SRO, vrátit půjčku (převést na druhého společníka nechtějí), vracet do pokladny je poslední možnost.
      Jeden společník ještě navrhoval smlouvu o "zániku pohledávky vůči společníkovi ke dni převodu podílu" .... atd... Smlouva se dá právníkovi, atd... Nevím, zda to tak půjde udělat.

• 14. 2. 2016 11:44

JPx (neregistrovaný)

Dobrý den,
      mohla bych podobný dotaz ? znamy koupil 100% podíl v s.r.o. od znameho za 10 tis. kč, ktery měl společnost zalozenou, ale nic nedelali. V s.r.o. bylo uctovan akorat 100 tis. kč v bance, slozeni 353. Pred prevodem podilu to spolecnik vybral, zauctovano jako dotace pokladny. A takto dostal novy spolecnik ucetnictvi. Jde mi o tu pokladnu. Ucetne bude vykazano 211/261 ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).