Re: Co s plně odepsaným majetkem
Ani, klidně dalších padesát let.
Až do okamžiku, než ho prodáte, sešrotujete, ...
Mockrát Vám děkuji, uklidnily jste mě, už jsem se vyděsila, že mám zase něco špatně a budu to narychlo předělávat a doúčtovávat vyřazení.
O těch 5% tam někdo psal, prý je to v ČÚS, jiní mu to vyvraceli. U sebe je teď nemám, proto jsem se raději zeptala. Navíc jsou to první stoje, které máme plně odepsané, takže jsem s tím zatím neměla zkušenost. Každopádně ještě jednou moc děkuji a přeji pěkný den a pevné nervy :)
V účetních předpisech jiných zemí může být sjednána zůstatková cena procentem z ceny pořízení. Třeba 5%. V ČR to neznáme, nemáme. Tento požadavek je nicméně jistým způsobem logický.
Máte stroj, jehož účetní zůstatková hodnota je 0 CZK. Nicméně - on funguje a bude sloužit dál nezměněným způsobem, třeba dalších 5 let. Přitom podle rozvahy má v této chvíli pro nás nulovou hodnotu. V tom je rozpor, který může být vyřešen právě pravidlem odepsat do 0 až v okamžiku prodeje či likvidace.
Opravuji se ("neznáme a nemáme" opravuji na "neznám":) a přikládám zajímavé čtení:
http://www.mfcr.cz/cs/legislativa/financni-zpravodaj/2014/financni-zpravodaj-cislo-12014-16614
http://www.dakan.cz/wp-content/uploads/Zbytkov%C3%A1-hodnota.pdf
mickeymouse to vůbec nebylo na Vás, ani náhodou
Naopak, přispěl jste informací o zbytkové zůstatkové ceně na kterou jsme si, jako většina účtujících podle 500/2002, nevzpomněli.
Z mé strany to byl jen povzdech, že kolikrát tazatelé ani neuvedou relevantní informace a pak se zlobí, když se někdo vyptává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2015 16:43
Dobrý den, mám tři stroje, které jsme v roce 2014 po pěti letech odpisování plně odepsali. Podnik je ale stále používá a zatím to nehodlá měnit. Hledala jsem, jak se postupuje dál a našla jsem diskusi, že se má nechávat 5% PC, když se majetek ještě používá a neodepisovat ho celý. Je to pravda? Chtěla jsem účtovat vyřazení z evidence k 31.12.2014 082/022 v analytické evidenci, ale teď nevím, jestli je to tak správně. Děkuji za rady.