Re: Špatně určené příjmy § 7 x § 9
Zvažte, zda by nebyla vhodné nechat zpracování daňového přiznání (kde budou příjmy z pronájmů již v § 9 ZDP) na daňovém poradci.
Kdy jste účetnictví převzala?
Za jaké období, jako externí účetní, odpovídáte? I za minulé období?
A odpovídáte za zpracování daňového přiznání?
V případě podání dodatečného přiznání (v žádném případě to nebude opravné přiznání) se sice nebude měnit daňová povinnost, ale údaje daňovým subjektem dříve tvrzené.
Víte jak je těžké říct klientovi, že co bylo před Vámi, je chybně?
Proto jsem Vám radila nechat toto na někom jiném - tj. na daňovém poradci.
Už jen proto, že každý normální člověk by se při té zprávě naštval a chtěl by náhradu škody, která mu vznikla.
Řešte jen to, co máte ve smlouvě, za co jste placená.
Pokud tam nemáte uvedeno, že budete řešit i problémy za minulé roky, tak je neřešte.
Co mohu poradit je, že pokud nejste daňový poradce, tak se striktně držte toho, co podle živnostenského oprávnění můžete dělat. Nic navíc.
Daňový poradce zpracovává daňové přiznání podle informací, které od klienta obdrží. Pokud přímo nemá ve smlouvě uvedeno, že bude i kontrolovat účetnictví, proč by tak činil a hledal nějaké nesrovnalosti.
Tak být to můj známý tak bych mu to určitě řekla a daňovým poradcem bych nechala opravit vše zpětně. Případnou náhradu škody by mohl uplatnit na tom kdo to prvně zkazil. Jelikož jsem jednou měla podobný případ, tak vím, že to sociální a zdravotní bylo
hodně vysoké. Je docela možné že i daň bude jiná, když píšete, že do příjmů šly jen částky za nájemné a ne žádné náklady, v případě opravy se proti příjmům podle § 9 postaví alespoň 30% náklady.
Nemotala... jestli má tazatelka za úkol udělat letošní DP, tak je nejvyšší čas se motat. Jedna věc je, jestli se snažit napravit minulé roky. Druhá věc je dělat to od teď správně (a jak). Těžko bude pokračovat v nesmyslech jen proto, že to tak někdo začal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2015 12:20
Dobrý den.
Převzala jsem účetnictví a zjistila, že u fyzické osoby byly špatně zdaňované příjmy - podniká a zároveň pronajímá nemovitost, ale nemovitost není vložena v majetku firmy, je ve společném jmění manželů a tak jí také pronajímají podle smlouvy. Problém je, že příjmy z pronájmu byly zatím vždy zahrnované do příjmů z podnikání a jsou tak všude uváděny, i v pohledávkách (poměrně vysoké částky) a zároveň tedy z nich počítáno i zdravotní a sociální pojištění. Jak z toho teď ven, aby mohly být příjmy správně zdaňovány podle § 9?
Děkuji za rady.