Re: Výdaje za elektřinu do výdajů OSVČ
Další dotaz - porušujete podmínky smlouvy s dodavatelem el.energie? Je smlouva uzavřena s občanem, nebo s podnikatelem?
Jestli to dobře chápu, tak mi tím chcete říct, že si nesmím uplatnit nic, pokud to dělám z bytu, kde zároveň bydlím (možnost dalšího elektroměru není). To znamená tedy, že třeba ani část telefonních poplatků (mám telefon soukromý) ani prostě nic?
Takže bych musela mít uzavřenou smlouvu na elektřinu v bytě jako podnikatel za celý odběr bytu a platit takto a pak si dát do výdajů poměrnou část elektřiny a zbytek využitý pro osobní potřeby by prostě byl na smlouvě pro podnikatele? Tak by to bylo v pořádku?
Děkuji za odpovědi. Chtěla jsem si odečíst slevu na děti, takže proto jsem procenta použít nechtěla. Měla jsem vše domluvené s jednou paní účetní, že mi to zpracuje, měla jsem přijít v půlce března, ale je dlouhodobě nemocná, takže nic, tak jsem to chtěla udělat sama. Mám to na vedlejší činnost - přivýdělek při rodičovské. To jenom k osvětlení situace.
Pokud nemůže uplatnit děti otec - tak uplatnění skutečných výdajů (kterých asi moc není) musíte propočítat. Jestli tam dát výdaje za 1000 Kč, ale získáte slevu na děti (možná z vysoké daně) nebo uplatit výdaje % a daně nebudou (asi).
A než tam "cpát" odhady elektriky.... Telefonu se nebojte.
Zkuste propočítat obě možnosti, možná zjistíte, že si zbytečně přiděláváte práci.
A nezapomeňte to propočítat i v návaznosti na sociálku a zdravku!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2015 14:59
Mohli byste mi prosím poradit. Vyplňuji si přiznání, mám příjmy za práci, kterou dělám z domova na živnostenský list, jedná se administrativní činnosti, mám daňovou evidenci. Chtěla bych si odečíst poměrem výdaje za elektřinu, ale tu platím ze soukromého účtu za celý byt. Jak se v tomto případě postupuje - mohu si odečíst podle uhrazených záloh nebo podle vyúčtování (kde je uvedena spotřeba za ten rok) - jde mi to, jakou částku, protože mám vyúčtovací období listopad 2013 - listopad 2014 na faktuře. Děkuji za rady.