Re: účetní odpisy
Jak se to má s užitím kotle si ještě ověřte, předpokládat nestačí.
Pokud měl být HM zařazen a následně se mělo účtovat o účetních odpisech již v r.2013, v r. 2014 opravíte 426/082.
Možno podat dodatečné DP.
účet 426 bude mít KZ k 31.12.2014 a bude o něm rozhodovat VH společnosti při schvalování ÚZ za r.2014 a následném rozdělení hosp.výsledku (+zisk /-ztráta).
Ještě bych na Vás měla dotaz, jestli byste mi prosím poradila, firma měla za rok 2012 a 2013 kontrolu a přišli na to, že byly špatně zaúčtovány vratné obaly a nějaké další věci a inventurní rozdíl byl celkem vysoký. Bývalá účetní to zaúčovala na účet 427 jako ostatní fondy, opravy minulých let tu má nadepsáno a teď mi to tam visí na tomto účtě na MD a netuším, co s tím. Neporadila byste mi prosím?
Ten doměrek daně od FÚ je zaúčtován na MD 427? a jaký účet je na Dal? 427/341 a úhrada doměrku daně 341/221?
účet 427 je u firmy: Jiný výsledek hosp.min. let? může být, já jen, že jste předtím psala o účtu 426.
A ta kontrola FÚ za r. 2012 a 2013 skončila kdy? V r.2014?
Pokud ano, 427 bude mít KZ na MD k 31.12.2014 a VH o něm rozhodne k 30.6.2015. (jestli kontrola FÚ konec až 2015 - o rok se to posune)
Já jsem její zaúčtování moc dobře nepochopila, má zaúčtováno 501 MD s mínusem a pod tím MD 427 s plusem, takže já mám zůstatek na účtě 427 na MD. Jednalo se o nějaké inventurní rozdíly, jakože špatně zaúčtovala zálohy na pivo, jedná se o restauraci, takže vše účtovala na 501 a tento účet měla nejspíš navýšen o rozdíl těch obalů, které neodečetla, proto to asi zaúčtovala na 501 s mínusem.
Účet 427 nazvala ostatní fondy, opravy minulých let.
Kontrola skončila v roce 2014.
Doměřili jim daň, tu zaúčtuji na co prosím?
Už se v tom totálně ztrácím, vyznat se v jejím účtování je zážitek.
Účet 426 s tímto nemá nic společného, to jsem chtěla nějakým způsobem zaúčtovat odpisy, aby nebyly v nákladech. A musí se u těch odpisů nutně podávat dodatečné DPPO?
Moc děkuji za rady.
Opravy chyb minulých obdobích se účtují na jeden účet 427 (426), ne že si to každá účetní zaúčtuje na svůj účet :)
účtování -501/427 nerozumím, neporadím
a předpis doměrku daně v r.2014: 427(426)/341
úhrada doměrku: 341/221
dod. DPPO na nižší daň se nemusí podávat viz. odpověď dřívější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2015 13:49
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví v s.r.o. po jedné účetní a zjistila jsem, že v roce 2013 neudělala účetní odpisy, vlastně vůbec majetek nezařadila, jak mám teď prosím postupovat? Daňové odpisy letos vynechám, ale mám rozpočítat plán účetních odpisů už od roku 2013 a zaúčtovat rozdíl jako opravu chyb minulých, na 551 či na 426? A co bude na dal, oprávky? Jedná se o částky 8 400 Kč a 6 900 Kč. Mají vysoké náklady, tak bych raději volila 426, ale nevím, co by bylo na dal a promítne se mi to někde v daňovém přiznání? A co se v dalších letech dělá s účtem 426?
Moc děkuji.