Hmotný majetek OSVČ

• (neregistrovaný)

2. 4. 2015 13:44

Zdravím,
    jsem OSVČ vedlejší, vedu si jen daňovou evidenci a začal jsem si od začátku vyplňovat všechny nakoupené věci do hmotného majetku. Dokonce jsem si na začátku vložil jakože svůj majetek počítač 30000 (DPH, či cokoliv jsem si z něj samozřejmě odečíst nemohl, vlastně netuším, proč jsem to udělal:). No, inu po několika letech se mi tam nastřádaly věci za cirka 100 000, ale teď se tomu už nevěnuju, takže jsem rok neměl žádné příjmy a výdaje. Jsem nedobrovolný plátce DPH, kvůli službám do zahraničí a zavolala mi paní z finančáku, že když jsem neměl víc jak rok žádnou činnost, že mi zruší DPH, ale že musím z těch 100000 odvést DPH, což je samozřejmě nesmysl, tak jsem v panice podal opravné přiznání (naštěstí na radu oné paní z FÚ:) s nějakým příjmem, takže jsem v tom byl za cca pětikilo na daních a VZP.

Moje otázka teda zní, co s tím dělat. Všechno jsou to několik let staré položky v řádu stovek až tisíc, asi jedna nebo dvě nad 10 tisíc, nic se ani nepřibližuje 40ti tisícům. Jde mi o to, co teď vyplnit na DPFO, nechce se mi tam dávat zase oněch 100000 a pak kdyžtak vykazovat nějaký fiktivní zisk, aby mi nezrušili DPH a nemusel nakonec platit dvakrát DPH za těch 30000, co jsem si tam ze začátku hloupě navedl:o) Můžu to brát jako odepsaný majetek zanedbatelné hodnoty (odepsat hned se může tuším do 40ti tisíc, žádné auto, leasing, nic) a prostě na DPFO do přílohy 1. do části D, bodu 1. dát na konec nulu a hotovo nebo je v tom nějaký háček? Snažil jsem se číst onen ve formuláři zmíněný paragraf 7b, ale při třetím zanoření do subparagrafů v jiných zákonech jsem to vzdal:o)
    Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).