Re: rodičovská dovolená - nástup
Pokud Vám jde o platbu zdravotního pojištění, našel jsem
http://www.vzp.cz/platci/informace/stat
Osoby, za které je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát, určuje § 7 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
tedy body
E – Příjemci rodičovského příspěvku podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře
E – Ženy na mateřské nebo osoby na rodičovské dovolené (podle zákoníku práce)
L – Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
Pokud je stále v pracovním poměru a skončila jí mateřská, tak teď buď: 1) čerpá řádnou dovolenou, která jí zbyla z loňska + která jí vznikla za letošek (řádná dovolená totiž náleží i za dobu mateřské), takže bude mít příjem, ze kterého se odvede zdravotní pojištění
nebo
2) o čerpání řádné dovolené nepožádala, ale rovnou začala čerpat rodičovskou dovolenou (což je volno u zaměstnavatele).
Takže i když zatím jako cizinka nepobírá z účadu rodičovský příspěvek a není jisté, zda ho dostane, tak je zdravotně pojištěna státem jako žena na rodičovské dovolené.
Prostě žena, vedená u zaměstnavatele na rodičovské dovolené, je pojištěna státem, přestože nepobírá rodičovský příspěvek.
Při nástupu na mateřskou jste měli na zdr.pojišťovnu nahlásit kód M a pod tímto kódem bude vedena stále až do doby ukončení rodičovské dovolené nebo do konce pobírání rodičovského příspěvku (pokud ho dostane), podle toho co nastane později.
Nechápu, jak se o tomto můžou na ZP nějak dohadovat, je to naprosto jasná věc, asi jste jim nedal jasné informace.
Tak to jste možná mluvil s vrátným nebo uklízečem, i když i ti by to asi věděli.
Co se týká té paní, dokud nemá v ČR trvalý pobyt, tak rodičák podle mě nedostane, ale pokud otec dítěte má v ČR trvalý pobyt, může zatím o rodičovský příspěvek požádat on.
Asi to bude tím, že azbuky nevedu, ale obvykle vím, která se kulatí, a vždycky vím, když odchází na MD, a tím pádem vím, kdy končí MD atd atd. Takže mám vlastně úplně snadný život. A tady na fóru se obvykle tyto situace řeší až když se zítra odevzdávají výplaty a MÚ koumá, jak je pracovnice posledních 6 týdnů "vedena".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2015 14:47
Dobrý den,
musí rodičovská dovolená bezprostředně následovat po ukončení mateřské? Mám případ zahraniční pracovnice, kdy ji včera skončila mateřská, o rodičovskou požádala ale dosud nebyla přiznána, jedna zdravotní pojišťovna tvrdí, že by se za i mělo za březen platit 1242 Kč povinné ZP, druhá radí vyčkat a pak případně doplatit, ve hře ji i zaměstnat a potom nastoupit na rodičovskou ....
Dík za rady